Home » Știri » Știri sociale » Codul rutier 2022. Care este noua limită de viteză adoptată pe drumurile expres din România. Schimbare majoră

Codul rutier 2022. Care este noua limită de viteză adoptată pe drumurile expres din România. Schimbare majoră

Manolică Anca / 13.04.2022, 15:36
Codul rutier 2022. Care este noua limită de viteză adoptată pe drumurile expres din România. Schimbare majoră

Codul rutier 2022. Miercuri, 13 aprilie, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege, inițiat de parlamentarii USR, care vizează modificarea limitei de viteză pe drumurile expres din România. Decizia se aliniază în acest fel normelor europene de circulație pe acest gen de drumuri și va intra în vigoare odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial. Iată ce schimbare importantă aduce pentru șoferi.

Noi modificări în Codul rutier 2022. Limita de viteză pe drumurile express din România a fost majorată

În România deocamdată nu există niciun drum expres în funcțiune, dar în curând va fi inaugurat unul. Pentru a pregăti apariția efectivă a acestei noi categorii la noi în țară, parlamentarii au decis introducerea în codul rutier 2022, printr-un proiect de lege adoptat, o nouă limită de viteză ce se va aplica în acest caz.

Proiectul de lege trecuse deja de Senat în februarie 2022, iar miercuri, 13 aprilie, a primit și votul decisiv al Camerei Deputaților. Acesta prevede că limita maximă de viteză pe drumurile expres să fie de 120 de km/h, apropiată de ce a autostrăzilor. Proiectul urmează să ajungă pe masa președintelui, pentru a fi promulgată, după care trebuie să apară în Monitorul Oficial.

În prezent, limita de viteză pe acest tip de drumuri este stabilită la 100 km/h. După aplicarea schimbărilor, în Codul rutier vor exista următoarele limite maxime de viteză în afara localităților:
  • pe autostrăzi – 130 km/h;
  • pe drumurile expres – 120 km/h;
  • pe drumurile naționale europene – 100 km/h;
  • pe celelalte categorii de drumuri – 90 km/h.

Potrivit avocatnet.ro, această limită de viteză se va aplica doar în cazul autoturismelor și a anumitor motociclete (adică autovehiculele din categoriile A, B), deoarece, pe drumurile expres, camioanele și autocarele (cele din categoriile C, D, D1) vor trebui să circule cu cel mult 100 de km/h. În cazul motocicletelor de până la 125 cm3 sau cvadriciclurile (categoriile A1, B1, C1) vor putea merge cu 85 de km/h.

DEx12, Lot 2 Craiova-Pitesti
DEx12, Lot 2 Craiova-Pitesti

Prima porțiune dintr-un drum expres urmează să fie deschisă circulației publice

De săptămâna viitoare, vor fi dați în folosință primii kilometri de drum expres în România. Este vorba de un lot de 18 km care va reprezenta centura orașului Balș pe drumul Craiova – Pitești.

„Veste extraordinară pentru infrastructura din România: Viteza de circulație pe drumurile expres va fi de 120 km/h. Votul de astăzi a venit fix la timp pentru că, săptămâna viitoare, vor fi dați în circulație primii kilometri de drum expres din România (..)

Deși e o mică întârziere pe acest Tronson 2 – calendarul discutat de mine anul trecut prevedea deschiderea întregului tronson de 40km Balș – Slatina până în Paște – deschiderea chiar și parțială este o gură de oxigen pentru traficul din zonă. Mă bucur că, prin ridicarea limitei de viteză pe drumurile expres, DEx12 nu va deveni o capcană de amenzi.”, a transmis Cătălin Drulă, președintele interimar al USR.

Proiectul votat interzice circulația pietonilor și căruțelor pe acest tip de drumuri, la fel ca și circulația autovehiculelor cu gabarite sau mase depășite, fară autorizație specială de transport, trotinetelor electrice si mopedelor, a tractoarelor agricole sau forestiere și a mașinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum și a vehiculelor care, prin construcție sau din alte cauze, nu pot depăși viteza de 50 km/h.

Important! Proiectul trebuie să fie promulgat de Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.