Vouchere de vacanță 2024. Conform reglementărilor în vigoare, voucherele de vacanță au o valabilitate de un an de la data emiterii și pot fi utilizate exclusiv de către titular, pe baza actului de identitate. Asociaţia Naţională a Agenşiilor de Turism (ANAT) a anunţat că agențiile de turism au pregătit oferte speciale pentru posesorii acestor vouchere, inclusiv reduceri semnificative prin programul „Înscrieri timpurii”, care oferă până la 30% reducere din prețul standard pentru rezervările făcute din timp.
Programul „Înscrieri timpurii” nu permite modificarea datelor de rezervare, însă există și opțiuni de rezervări „flexibile”, care permit schimbarea datei, destinației sau a hotelului, în limita disponibilității și doar pe teritoriul României.
Citeşte şi: Carduri sociale 2024. Care români şi pentru ce greşeală riscă amenzi de până la 6.500 de lei
De la începutul lui 2022, voucherele sunt emise doar pe carduri electronice, facilitând astfel utilizarea lor pentru rezervări online pe perioada de valabilitate.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Tichetele de vacanță, pentru care s-a plătit deja un impozit de 10%, sunt valabile un an de la emitere și nu pot fi prelungite. Singura excepție a fost în perioada pandemiei, când valabilitatea voucherelor emise între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2020 a fost prelungită până la 30 iunie 2022, conform Ordonanței de Urgență nr. 131/2021.
Pentru a evita pierderea acestor vouchere, ANAT recomandă planificarea vacanțelor din timp. Un exemplu ar fi rezervarea unui sejur înainte de data expirării voucherului, chiar dacă vacanța propriu-zisă va avea loc ulterior.
În acest moment, aproximativ 70% dintre angajați primesc beneficii extrasalariale, iar voucherele de vacanță sunt printre cele mai apreciate, atât pentru atragerea, cât și pentru menținerea angajaților. Aceste tichete au avut un impact pozitiv și asupra turismului intern, susținând economia locală.
În 2024, valoarea voucherelor de vacanță este de 1.600 de lei pentru angajații din sectorul public, în timp ce în sectorul privat acestea pot ajunge la echivalentul a șase salarii minime brute. Pe lângă valoarea acestor vouchere, beneficiarii cheltuiesc în medie încă 1.000 de lei pentru rezervări și alte sume pentru masă sau activități la destinație.
Citeşte şi: Schimbări majore în bugetele românilor din octombrie. Ce taxe noi se introduc
În acest an, impozitul pe voucherele de vacanță s-a dublat, iar angajații din sectorul public care au salarii nete de peste 8.000 de lei au fost excluși de la primirea acestor tichete. ANAT susține extinderea beneficiilor și pentru angajații din sectorul privat, dar în condiții avantajoase.