Home » Știri » Studenți britanici, în luptă cu tabloidele: Ei acuză „divizarea socială în mass media britanice”

Studenți britanici, în luptă cu tabloidele: Ei acuză „divizarea socială în mass media britanice”

Octavian Palade / 18.11.2016, 15:49
Studenți britanici, în luptă cu tabloidele: Ei acuză „divizarea socială în mass media britanice”

Studenți ai City University au votat pentru interzicerea tabloidelor The Sun, Daily Mail şi Express în campus, într-o iniţiativă de opoziţie faţă de fascism.

Studenți de la City University din Londra, care include una dintre cele mai recunoscute facultăţi de jurnalism, au votat joi pentru interzicerea în campus a tabloidelor The Sun, Daily Mail şi Express, într-o iniţiativă de ”opoziţie faţă de fascism şi divizarea socială în mass media britanică”, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Studenţii, aflaţi la o întâlnire anuală, au spus că cele trei tabloide au publicat articole care demonizează refugiaţii şi minorităţile, articole islamofobe şi, de asemenea, transformă în ”ţap ispăşitor” clasa muncitoare pe care pretind că o reprezintă.

”Libertatea de exprimare nu ar trebui să fie un pretext pentru a ataca cei mai slabi şi săraci membri ai societăţii”, se arată într-o propunere a uniunii studenţilor, aceștia adăugând că cele trei tabloide publică articole sexiste.

Aproximativ 200 din cei 19.500 de studenţi ai universităţii au fost prezenţi la întâlnirea în cadrul căreia a fost luată decizia de interzicere a ziarelor ”în forma lor actuală”.

Propunerea de interzicere ar putea fi extinsă şi la alte organizaţii de media, tabloidele The Sun, Daily Mail şi Express fiind folosite doar drept exemple cunoscute.

Cu toate că uniunea studenţilor a hotărât că cele trei publicaţii nu îşi au locul în campus sau în proprietăţile univeristăţii, este neclar cum va fi impusă această decizie.

Unii studenţi la jurnalism intenţionează să se retragă din uniune în semn de protest faţă de decizia despre care spun că aduce atingere reputaţiei universităţii. O bună parte dintre absolvenţi ajung să lucreze pentru cele trei publicaţii, într-un fel sau altul.

”Vor încerca să oprească studenţii să aibă aceste ziare, iar profesorii nu vor mai avea voie să le folosească sau să facă referire la ele”, a declarat un student.

Uniunea a decis să promoveze în rândul studenţilor ”punerea unei presiuni active” asupra ziarelor pentru a le determina să înceteze ”alimentarea fascismului, tensiunii rasiale şi urii în societate”.

Studenții au hotărât, de asemenea, să îşi asume un rol activ în ”decolonizarea” planului de studii şi să înceapă să întrebe ”unde sunt profesorii de culoare”.