Home » Știri » Super Luna, cea mai mare din ultimii 70 de ani, vizibilă pe 14 noiembrie

Super Luna, cea mai mare din ultimii 70 de ani, vizibilă pe 14 noiembrie

Octavian Palade / 03.11.2016, 11:04
Super Luna, cea mai mare din ultimii 70 de ani, vizibilă pe 14 noiembrie

Super Luna cea mai mare din ultimele șapte decenii va putea fi urmărită la jumătatea lunii noiembrie.

Super Luna, un fenomen destul de des, va avea anul acesta o caracteristică aparte. Va fi cea mai mare din ultimii 70 de ani, iar anul 2016 se va încheia cu trei Luni pline uriaşe, consecutive, potrivit independent.co.uk, citat de news.ro.

Luna va fi în această perioadă la cea mai mică distanţă faţă de Pământ de după anul 1948 şi nu se va mai apropia de Terra la o astfel de distanţă decât abia în 2034.

Astfel, anul 2016 se va încheia cu cea mai mare Lună plină pe care majoritatea oamenilor au văzut-o vreodată.

Satelitul natural al Pământului se va apropia cel mai mult – devenind pe boltă mai strălucitor şi mai mare -, față de ultimii 70 de ani, pe 14 data de 14 noiembrie.

Super Luna, fenomen denumit şi ”Lună la perigeu”, se produce datorită orbitei eliptice a satelitului natural al Terrei, când acesta ajunge pe orbită la cea mai mică distanţă faţă de Pământ. În acel moment, Luna se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de Terra decât atunci când se află la ”apogeu” – punctul cel mai îndepărtat de pe orbita sa faţă de Terra.

De asemenea, dacă orbita Lunii se aliniază corespunzător cu Soarele şi cu Pământul, apare un fenomen denumit ”conjuncţie la perigeu” – aceasta însemnând că Luna apare mult mai mare pe boltă şi primeşte numele de ”Super Lună”.

Super Luna apare în general destul de des, dar se întâmplă foarte rar ca satelitul natural al Pământului să pară atât de mare.

Abia în 2034 Luna va mai fi la fel de aproape. Ultima oară când s-a aflat la o distanţă atât de mică faţă de Terra s-a petrecut în 1948.

Pe data de 14 noiembrie se va produce a doua dintre Super Lunile de la sfârşitul anului 2016. Una a fost deja vizibilă pe 16 octombrie, iar cea de-a treia va apărea pe boltă pe 14 decembrie.