Home » Știri » O altă tabără de migranți, evacuată de autoritățile franceze

O altă tabără de migranți, evacuată de autoritățile franceze

Octavian Palade / 04.11.2016, 11:31
O altă tabără de migranți, evacuată de autoritățile franceze

O altă tabără de migranți, situată în cartierul Stalingrad din Paris, a început să fie evacuată de forțele de ordine.

O tabără de migranți, cu aproape 4.000 de oameni, este evacuată, începând de vineri dimineață, de la ora locală 6.00 (7.00, ora României), de autoritățile franceze, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Tabăra este instalată în apropierea staţiei de metrou Stalingrad, în arondismentele al X-lea şi al XIX-lea din Paris.

Ministrul Locuinţei, Emmanuelle Cosse, a anunțat că operaţiunea, reclamată de primarul socialist al capitalei Anne Hidalgo, urmează să fie finalizată tot în cursul zilei de vineri.

„Am efectuat mai multe recensăminte şi credem că sunt între 3.000 şi 4.000 de persoane. Avem o capacitate de evacuare de 4.000 de persoane, dacă va fi necesar”, a precizat ministrul.

„Vom analiza situaţia de la oră la oră, avem la faţa locului echipe foarte importante. Cred că (vineri) după-amiază vom finaliza această evacuare”, a mai declarat oficialul francez.

O purtătoare de cuvânt din cadrul Prefecturii de Poliţie a Parisului a spus că evacuarea se desfăşura paşnic, iar reporterii aflați la faţa locului au confirmat acest lucru.

Prefectura regiunii Île-de-France a transmis că 80 de autobuze au fost rechiziţionate şi peste 800 de poliţişti mobilizaţi.

Într-o primă fază, 500-600 de persoane, în principal afgani, au fost evacuate de pe cheiul Jemmapes, pe Canalul Saint-Martin, începând cu ora locală 6.00.

Imediat după ora locală 7.00 (8.00, ora României), migranţii au fost conduşi la autobuze, pe Avenue de Flandres, nu departe de staţia Stalingrad.

Migranţi urmează să fie trimişi, pentru început, în 80 de centre temporare, în Ile-de-France, iar de acolo către centre de primire şi orientare (CAO), dacă sunt îndreptăţiţi să depună o cerere de azil, a declarat Christine Gauthier, responsabilă în regiune cu locuinţele.

Conform Primăriei Parisului, printre migranţii evacuaţi se află 120 de persoane vulnerabile – femei cu copii şi familii.

Populaţia taberei de migranți a „explodat” în urma desfiinţării „Junglei” de la Calais (Pas-de-Calais), săptămâna trecută. După evacuare, tabăra va fi desfiinţată de către serviciile Primăriei Parisului.

„Este vorba despre persoane care au sosit foarte recent în Franţa, în unele cazuri de câteva zile, în altele de câteva săptămâni”, a spus ministrul Locuinţei.

O peraţiunea este asistată de câteva organizaţii nonguvernamentale (ONG) umanitare.

„Este a 30-a operaţiune de evacuare de la Paris”, a declarat Emmanuelle Cosse, adăugând că „peste 20.000 de persoane” au fost vizate până în prezent de aceste operaţiuni.

„În această (vineri) dimineaţă avem peste 200 de voluntari din cadrul unor asociaţii şi servicii de stat care ne ajută să efectuăm această evacuare, forţe de poliţie care organizează circulaţia autobuzelor, iar ideea este să reuşim să punem astăzi toate persoanele la adăpost”, a mai spus oficialul francez.