Home » Știri » TAROM, aproape de colaps. Ministerul Transporturilor propune măsuri radicale

TAROM, aproape de colaps. Ministerul Transporturilor propune măsuri radicale

Ionel Palade / 24.10.2016, 16:16
TAROM, aproape de colaps. Ministerul Transporturilor propune măsuri radicale

TAROM, compania aeriană de stat, este într-o situaţie financiară gravă. Pentru redresarea acesteia, se cere cu insistenţă o „voinţă politică solidă” din partea următorului guvern.

TAROM se află într-o situație economică îngrijorătoare, susține secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionuţ Moşteanu, citat de news.ro.

Acesta a declarat, în debutul audierilor din Comisia de Transport din Senat, care s-au desfășurat luni, că TAROM are potenţial de redresare, însă va fi necesară o voinţă politică solidă din partea următorului guvern pentru a lua măsuri radicale şi pentru a aşeza compania „pe baze economice reale, adaptate la economia de piaţă din 2017”

În condiţiile în care timp de opt ani compania aeriană a înregistrat pierderi, aceasta se află într-o situaţie financiară îngrijorătoare. Ultimul an în care TAROM a avut profit a fost 2007.

Anul trecut, compania de stat a înregistrat pierderi de 6,1 milioane euro, o diminuare faţă de anul 2015, când a avut pierderi de 25 milioane euro.

”Cred că românii merită această companie în care statul român a investit şi investeşte în continuare bani în flotă. Compania are o cotă de piaţă din care pierde câte un pic, însă este destul de solidă şi există potenţial de redresare, însă va trebui o voinţă politică solidă în decursul anului viitor pentru a lua nişte măsuri un pic radicale pentru a aşeza pe baze economice reale, adaptate la economia de piaţă din acest domeniu în 2017”, a susținut Ionuţ Moşteanu în timpul audierilor.

Secretarul de stat s-a plâns și de concurența agresivă din partea companiilor low-cost, care, în opinia sa, duce la erodarea cotei de piață a TAROM.

Compania aeronautică română s-a situat anul trecut în  urma firmei ungare low-cost Wizz Air pe piaţa românească, după numărul de pasageri transportaţi, iar în 2016 ar putea să se afle și în spatele concurentul român Blue Air, care şi-a extins puternic activitatea în ultimul an, potrivit datelor prezentate de companiile existente pe piață.