Home » Știri » Taxa de mediu în 2017: Cum îți poți primi banii înapoi

Taxa de mediu în 2017: Cum îți poți primi banii înapoi

George Stanciu / 14.02.2017, 12:20
Taxa de mediu în 2017: Cum îți poți primi banii înapoi

Taxa de mediu în 2017 vine cu noi piedici, chiar dacă aceasta a fost eliminată; notoriul timbru de mediu nu se mai plătește, dar există probleme la restituirea banilor.

Taxa de mediu în 2017 a fost activă doar până la finalul lunii ianuarie. Începând cu 1 februarie 2017, timbrul de mediu a fost eliminat. Legea nr. 1/2017 a abrogat ordonanța de urgență 9/2013, prin care era introdusă această taxă.

În prezent, nu există o altă taxă ce trebuie plătită în schimbul acesteia, cu toate că s-a dorit o asemenea măsură. De asemenea, o altă problemă apare la restituirea banilor plătiți deja, pentru care cetățenii trebuie să meargă în instanță.

Pentru cine nu știe deja, taxa de mediu a fost introdusă ca măsură de suplimentare a bugetului pe fondul înmatriculărilor de automobile în țară. Dacă vă cumpărați un automobil din străinătate și doreați să-l înmatriculați în România, sau dacă erați primul cumpărător al unei mașini din țară, timbrul de mediu trebuia plătit.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a luat măsuri împotriva taxei de mediu, aceasta fiind declarată parțial ilegală în 2016. Cu toate că au trecut câteva luni de la acel moment, nu există nici până acum o modalitate clară prin care plătitorii își pot recupera banii, arată avocatnet.ro.

Taxa de mediu în 2017: Cum îți poți recupera banii

Dificultățile legate de recuperarea taxei de mediu deja plătite apar din cauză că atât reglementarea timbrului, cât și cea a restituirii banilor erau incluse în aceeași OUG, dispărând simultan odată cu abrogarea acesteia. Totuși, cei ce au depus cererile înainte ca legea 1/2017 să abroge ordonanța din 2013, vor avea posibilitatea de a-și recupera banii, arată cei de la money.ro, deoarece nu există un principiu de retroactivitate în cazul legii civile.

Cei ce nu au depus, însă, o astfel de cerere, se află într-un vid legislativ deoarece nu există, cel puțin, momentan, o metodă prin care se poate cere restituirea taxei de mediu.

Pentru moment, dacă ai plătit taxa de mediu între 2007 și 15 martie 2013, tot ce poți face este să aștepți crearea unei noi legi de restituire a banilor. Nu se pot depune cereri de restituire a taxei nici la sediile ANAF, nici nu se mai pot trimite prin poștă astfel de cereri.

Momentan, restituirea taxelor auto plătite în trecut este posibilă doar în cazuri speciale, aici fiind eligibili doar cei ce au obținut în instanță dreptul la returnare, datorită unei hotărâri judecătorești.