Home » Știri » Taxa radio-TV: Iohannis s-a consultat cu șefii TVR și SRR

Taxa radio-TV: Iohannis s-a consultat cu șefii TVR și SRR

Octavian Palade / 31.10.2016, 14:13
Taxa radio-TV: Iohannis s-a consultat cu șefii TVR și SRR

Taxa radio-TV a ajuns subiect de discuție la Palatul Cotroceni. Șeful statului a vorbit cu președinții serviciilor publice de radio și televiziune.

Taxa radio-TV a fost subiectul discuției dintre Klaus Iohannis și preşedinţii SRR şi SRTV, Irina Radu şi, respectiv, Ovidiu Miculescu, anunță news.ro, citând un comunicat al Administrației Prezidențiale.

”În cadrul întrevederii, conducerile celor două instituţii au prezentat situaţia actuală în care se află Televiziunea şi Radioul publice. Discuţia a avut loc în contextul votului dat de plenul Parlamentului în data de 25 octombrie a.c. asupra Legii privind eliminarea unor taxe şi tarife, precum şi pentru modificarea şi completare unor acte normative, lege care vizează şi eliminarea taxei radio-tv”, transmite Administraţia prezidenţială.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 25 octombrie, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care şi taxa radio-TV.

Organizaţiile de media ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media îi cer preşedintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge legea prin care se elimină taxa radio-TV şi să iniţieze o dezbatere publică naţională cu privire la serviciile publice de media, care vor fi ”politizate complet” prin finanţarea direct de la bugetul de stat.

Și Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind i-a cerut lui Klaus Iohannis să nu promulge legea privind eliminarea a 102 taxe, între care şi taxa Radio-TV, care a fost adoptată, marţi, de Parlamentul României, vot pe care îl consideră acordat pentru ”reîntoarcerea Radioului şi Televiziunii publice la cenzura comunistă”.

TVR a ținut să precizeze că devine prioritară clarificarea statutului instituţiei, deoarece posibila schimbare a sursei de finanţare nu trebuie să afecteze statutul juridic şi nici pe cel de instituţie de presă independentă editorial.

Ovidiu Miculescu, Preşedintele Director General (PDG) al Serviciului Român de Radiodifuziune (SRR), a spus că eliminarea taxei Radio-TV împiedică Radio România să îşi îndeplinească misiunea publică.

Directorul general al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU), Ingrid Deltenre, îi solicită, de asemenea, preşedintelui României să nu aprobe eliminarea taxei Radio-TV. În opinia directorului EBU, măsura ar putea distruge sistemul public de media din România, în detrimentul societăţii, democraţiei şi al cetăţenilor.