Home » Știri » Termenul anunțat pentru valabilitatea certificatului verde european. Anunțul oficial de la Comisia Europeană

Termenul anunțat pentru valabilitatea certificatului verde european. Anunțul oficial de la Comisia Europeană

Toader Mihai / 22.12.2021, 08:24
Termenul anunțat pentru valabilitatea certificatului verde european. Anunțul oficial de la Comisia Europeană

Marți, Comisia Europeană a hotărât ca certificatul verde european să fie valabil pentru o perioadă de doar nouă luni după vaccinarea cu schema completă, adică cu cele două doze (sau una în cazul serului dezvoltat de Johnson & Johnson). Se pare că măsura a fost luată pentru a încuraja vaccinarea cu cea de-a treia doză, după cum a anunțat executivul comunitar.

Termenul anunțat pentru valabilitatea certificatului verde european

Anunțul vine după ce mai multe țări europene au introdus reguli suplimentare pentru călătorii. Noua măsura va intra în vigoare începând de la 1 februarie și este obligatorie pentru toate cele 27 de state membre. Această decizie poate fi însă respinsă de o majoritate calificată a guvernelor Uniunii Europene sau de un vot majoritar a parlamentarilor europeni.

Cu toate acestea, executivul comunitar este încrezător că decizia va fi aprobată, după ce s-a consultat în prealabil cu statele membre UE și Parlamentul European, potrivit Agerpres.

Măsura se va aplica doar pentru călătoriile intra-comunitare

Noua reglementare cu privire la certificatul verde se va aplica doar pentru călătoriile intra-comunitare, iar deciziile privind utilizarea documentului în alte scopuri pe plan intern, cum ar fi accesul la evenimente sau în restaurante, revine fiecărui stat membru UE.

În ceea ce privește limitarea valabilității certificatului verde la nouă luni fără doza de supra-rapel, aceasta a fost propusă de către executivul comunitar luna trecută. Propunerea a venit în contextul în care Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a recomandat administrarea dozei „booster” după șase luni de la vaccinarea cu schema completă, deoarece eficacitatea vaccinului scade în acest timp.

Termenul anunțat pentru valabilitatea certificatului verde european. Anunțul oficial de la Comisia Europeană
Termenul anunțat pentru valabilitatea certificatului verde european. Comisia Europeană a făcut anunțul oficial

Potrivit comisarului european pentru justiție, Didier Reynders, durata de valabilitate a certificatelor verzi europene, stabilită acum la 9 luni, „va da cetățenilor și companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-și planifica deplasările în deplină încredere”.

„Revine acum statelor membre să vegheze ca rapelurile ( cu dozele „booster” n.red) să fie efectuate rapid pentru a ne proteja sănătatea și a garanta siguranța călătoriilor”, a mai precizat Reynders.

De ce s-a luat decizia de limitare a valabilității certificatelor verzi

Decizia de limitare a valabilității certificatului verde european fără doza „booster” vine după ce, în contextul apariției variantei Omicron, mai multe state membre UE au introdus noi reguli suplimentare, solicitând chiar și călătorilor europeni vaccinați să prezinte un test COVID-19 negativ la intrarea pe teritoriul lor. Mai exact, aceste state membre sunt: Portugalia, Irlanda, Cipru, Letonia, Italia, Grecia și Austria.

Marți, Reynders a anunțat că nu este de acord cu măsurile suplimentare introduse de statele respective, însă a precizat că acestea pot fi justificate de îngrijorările actuale cu privire la noua variantă a virusului.

Chiar și Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat faptul că țările membre ale Uniunii Europene pot introduce astfel de măsuri suplimentare chiar și pentru persoanele vaccinate dacă situația sanitară se deteriorează. Cu toate acestea, autoritățile de la Bruxelles solicită ca aceste măsuri să fie „proporționale și să dureze cât mai puțin timp posibil”, potrivit digi24.ro.