Home » Știri » Țigările mentolate rămân pe piață până 2019, dar țigările cu capsulă dispar mai repede

Țigările mentolate rămân pe piață până 2019, dar țigările cu capsulă dispar mai repede

George Stanciu / 04.10.2016, 14:11
Țigările mentolate rămân pe piață până 2019, dar țigările cu capsulă dispar mai repede

Țigările mentolate se vor mai găsi în comerț până în 2019, însă vor fi retrase de pe piață cele care au capsulă. În plus, pachetele de acest fel care se află în în prezent la vânzare vor putea fi comercializare până la data limită de 20 mai 2017, potrivit noilor modificări la Legea nr. 349/2002 cu privire prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Aceasta va fi supusă votului final în forul decizional din Parlament, a transmis Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii pentru Controlul Tutunului.

Potrivit modificărilor legislative, noul pachet de ţigări va avea o imagine grafică pe 65% din suprafaţa pachetului.

”Aceste imagini voi fi pe ambele feţe pentru că nu fi posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. Aceste imagini vor trebui schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, în aşa fel încât oamenii să nu se mai obişnuiască cu imagiile şi să fie surprinşi de alte imagini. Pachetele inscripţionate conform vechilor reguli pot fi comercializate până la 20 mai 2017”, a transmis Magdelena Ciobanu, conform news.ro.

”În momentul în care va intra în vigoare legea, adică la 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, vor trebui să dispară de pe piaţă produsele cu tutun aromate, mai specific ţigările care în momentul de faţă au capsule aromate în filtru. Cu data intrării în vigoare a legii, producătorii trebuie să fabrice pachetele de ţigări conform noilor reguli. Țigările mentolate vor mai putea fi comercializate din păcate până în 2019”, mai adaugă Ciobanu.

 

Deputații din Comisia Juridică şi Comisia de Sănătate au respins, amendamentele ce doreau să aducă modificări Legii antifumat şi au trimis Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun către votul final, cu mici modificări.

Modificările pe care le-au respins deputații cuprind redefinirea termenului de închis, interzicerea fumatului în autovehicule, dacă sunt prezenți copii sau femeil gravide, dar și crearea unor locuri speciale pentru fumat în spitalele de psihiatrie.

Modificările erau introduse pe legea care aduce în România Directiva Europeană 40/2014 privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun, astfel că au fost respinse de către deputați.

Camera Deputaților este for decizional în situația de față, iar după vot legea va ajunge la președintele Klaus Iohannis, în vederea promulgării.  Prevederile legii se vor aplica după 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial.

Sursă imagine: www.click.ro