Home » Știri » Știri externe » Amenințarea ISIS: Trump ar putea colabora cu rușii, dar vrea măsuri ca în Războiul Rece

Amenințarea ISIS: Trump ar putea colabora cu rușii, dar vrea măsuri ca în Războiul Rece

Redactia Știri / 16.08.2016, 17:46
Amenințarea ISIS: Trump ar putea colabora cu rușii, dar vrea măsuri ca în Războiul Rece

După ce inițial declarase că nu are de gând să colaboreze cu NATO, Donald Trump s-a răzgândit și a spus că va colabora cu partenerii globali în lupta împotriva terorismului, inclusiv cu Rusia.

”Vom învinge terorismul radical islamist aşa cum am învins orice ameninţare”, a declarat Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, în cadrul unui eveniment de campanie din Ohio. Declarația vine la scurt timp după ce miliardarul i-a acuzat pe Hillary Cliton și Barack Obama că ar fi vinovați de apariția Statului Islamic.

Trump a căzut considerabil în sondaje după ce a făcut afirmația legată de Clinton și obama, iar în cadrul evenimentului din Ohio și-a recalculat puțin poziția, spunând că ISIS ”reprezintă rezultatul direct al lăurii de decizii politice în faţa haosului din Irak şi Libia”, potrivit News.ro.

Donald Trump a promis că va pune capăt politicii americane de a ”construi naţiuni” şi a cerut o nouă abordare în parteneriatul cu aliaţii pentru a opri răspândirea islamismului radical. De asemenea, Donald Trump a susţinut că Statele Unite ar putea să descopere un teritoriu comun cu Rusia în combaterea grupării teroriste ISIS.

Prezidenţiabilul republican a promis că va colabora îndeaproape cu NATO împotriva ISIS. Propunerea unei scheme de combatere a terorismului global în colaborare cu blocul militar occidental este surprinzătoare în cazul miliardarului, care a susţinut anterior că nu va sări în mod automat pentru a apăra un aliat NATO, care este supus unei agresiuni din partea unui stat terţ.

”Am spus anterior că NATO este o organizaţie învechită, tocmai pentru că nu a reuşit să gestioneze în mod adecvat ameninţarea terorismului. De la ultimele comentarii, aliaţii şi-au schimbat politica şi au creat o nouă divizie concentrată pe combaterea ameninţărilor teroriste. Asta este foarte bine”, a declarat miliardarul republican.

Filtre ideologice pentru imigranți, ca în Războiul Rece

Între timp, miliardarul a propus un nou sistem de filtrare a imigraniţilor care vin în Statele Unite, argumentând că ”imigranţii sau copiii imigranţilor” au fost implicaţi în mai multe atentate, printre care se numără atacul terorist de la 11 septembrie, precum şi cel de la Maratonul din Boston.

”Ar trebui să-i primim în această ţară doar pe cei care ne împărtăşesc valorile comune şi ne respectă oamenii”, a declarat prezidenţiabilul republican. Acesta a promis suspendarea fluxului de imigranţi dinspre ”cele mai periculoase şi volatile regiune ale lumii”, care exportează terorişti.

În acest sens, Donald Trump a amintit de filtrarea ideologică aplicată imigranţilor din timpul Războiului Rece.

”În timpul Războiului Rece, am avut un test de filtrare ideologică. A venit timpul pentru dezvoltarea unui test de filtrare a noilor ameninţări, pe care le confruntăm în ziua de astăzi”. Mai mult, prezidenţiabilul republican a propus înfiinţarea unei comisii pentru islamismul radical , care ar include vocile reformiste din cadrul comunităţii musulmane, implicate în scoaterea la lumină a celulelor jihadiste şi în oprirea radicalizării tinerilor americani.