Home » Știri » Declarațiile lui Trump despre Iran au supărat Kremlinul

Declarațiile lui Trump despre Iran au supărat Kremlinul

Sebastian Rotaru / 06.02.2017, 13:26
Declarațiile lui Trump despre Iran au supărat Kremlinul

Kremlinul a declarat, luni, că nu sunt de acord cu evaluarea președintelui Donald Trump la adresa Iranului, numindu-l „statul terorist numărul unu”.

În urma declarațiilor de la Fox News ale lui Donald Trump, difuzat săptămâna trecută și în care acesta se plângea că  Iranul are un „dispreț total” față de Statele Unite, Kremlinul a reacționat, iar purtătorul de cuvânt Dmitry Pesko a spus că Moscova vede lucrurile altfel, scrie Reuters.

„Rusia are relații de prietenie cu Iranul, vom coopera într-o gamă largă de aspecte, valoarea legăturilor noastre comerciale și sperăm să dezvoltăm și altele în continuare”, a declarat acesta.

Trump și Putin au spus că vor să reclădească relațiile dintre SUA și Rusia, avariate grav după anexarea Crimeii în 2014 de către Rusia și după sancțiunile impuse Rusiei de către Occident.

Peskov a mai spus că nu este niciun motiv de diferențe politice asupra Iranului pentru a împiedica o astfel de apropiere.

„Nu este niciun secret pentru nimeni că Moscova și Washingtonul au opinii diametral opuse asupra unor probleme internaționale. Acest lucru nu ar trebui să fie vreo problemă atunci când vine vorba de comunicare normală și pragmatică a relațiilor reciproc avantajoase dintre Rusia și Stetele Unite ale Americii”, a declarat Peskov.

Separat, Rusia a criticat mișcarea administrației Trump de vineri, prin care se impun sancțiuni Iranului, după un test recent cu rachete balistice, declarând că testul nu a încălcat acordurile deja existente.

„Ne pare rău că lucrurile se îndreaptă spre o așa manieră”, a declarat ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Sergei Ryabkov, citat de către agenția RIA.

Săptămâna trecut, Trump și Putin au avut prima convorbire telefonică de când Trump a fost investit ăn fucția de președinte.

Kremlinul a anunțat că este prea devreme pentru a discuta despre orice posibile acorduri cu Statele Unite ale Americii în legătură cu sancțiunile impuse Rusiei.

Tot Kremlinul a spus că s-ar putea ca șeful statului rus, Vladimir Putin, să se întâlnească cu președintele american, Donald Trump, înainte de summitul G20 ce va avea loc pe 7-8 iulie la Hamburg, în Germania.

După convorbire, purtătorul de cuvând al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că dialogul dintre cei doi lideri a fost unul bun, dar că ”este greu de vorbit despre orice fel de acorduri (n.red – în legătură cu sancțiunile)”.