Home » Știri » Trump nu renunță: Trei milioane de imigranți din SUA, în pericol de a fi expulzați

Trump nu renunță: Trei milioane de imigranți din SUA, în pericol de a fi expulzați

Octavian Palade / 14.11.2016, 13:01
Trump nu renunță: Trei milioane de imigranți din SUA, în pericol de a fi expulzați

Trei milioane de imigranți din SUA ar putea fi expulzați, a anunțat președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, în timpul unui interviu televizat.

Anunțul privind expulzarea a trei milioane de imigranți a provocat o dispută cu majoritatea republicană, potrivit news.ro.

Trump a rămas inflexibil în privinţa imigraţiei – tema-cheie a campaniei sale şi, totodată, motivul unei profunde îngrijorări în rândul milioanelor de străini stabiliţi în Statele Unite.

Noul președinte şi-a anunţat intenţia de a expulza până la trei milioane de imigranţi clandestini.

Anunțul lui Trump a provocat o dispută cu majoritatea republicană.

Totuși, liderul republicanilor în Camera Reprezentanţilor, Paul Ryan, a dat asigurări duminică asupra faptului că Trump nu are de gând să creeze echipe special dedicate expulzărilor imigranţilor clandestini şi că prioritatea rămâne „securizarea” frontierelor.

Miliardarul a reafirmat că va construi un „zid” la frontiera cu Mexicul, cu scopul de a limita imigraţia clandestină, dar a spus că acesta ar putea să fie construit atât din beton, cât şi din „garduri”.

Noul președinte american a arătat o oarecare flexibilitate faţă de „Obamacare”, legea emblematică a mandatului predecesorului său, care le permite tuturor americanilor să aibă o asigurare de sănătate, dar al cărei mod de funcţionare este foarte criticat.

Astfel, legea ar putea să fie amendată, nu pur şi simplu abrogată.

Pe de altă parte, Trump a anunţat că va renunţa la remuneraţia de preşedinte – de aproximativ 400.000 de dolari pe an -, în contextul în care averea sa personală a fost estimată de revista Forbes la 3,7 miliarde de dolari.

Temeri pentru imigranți, în urma nominalizărilor din echipa lui Trump

După mai multe zile de consultări ample, închis în Trump Tower la New York, Donald Trump a început „balul” nominalizărilor în viitoarea sa administraţie.

El l-a desemnat pe preşedintele Partidului Republican, Reince Priebus, în funcţia de secretar general al Casei Albe.

Priebus este un politician experimentat, care va organiza întreaga administraţie a noului lider populist şi care va servi ca legătură între aleşi şi partid – ieşit dezbinat din campanie.

Acesta şi-a numit de asemenea un „consilier de rang înalt şi şef al strategiei” în persoana lui Stephen Bannon, fostul său director general de campanie, patronul site-ului de ştiri ultraconservator Breitbart News, care întreţine legături cu mişcări de extremă dreapta europene.

În comunicatul în care anunţă nominalizarea sa, duminică, Priebus precizează că va „lucra în vederea creării unei economii care să meargă pentru toată lumea, la securizarea frontierelor noastre, la abrogarea şi înlocuirea (reformei asigurărilor de sănătate) Obamacare şi la distrugerea terorismului radical islamic”.

Secretarul general de la Casa Albă adoptă o linie mai dură decât Donald Trump cu privire la „Obamacare”, care a permis unui număr suplimentar de 22 de milioane de americani să aibă o acoperire pe caz de boală.