Home » Știri » Turismul din România este o activitate în plin avânt, arată un reportaj francez

Turismul din România este o activitate în plin avânt, arată un reportaj francez

George Stanciu / 24.10.2016, 14:26
Turismul din România este o activitate în plin avânt, arată un reportaj francez

Turismul din România reprezintă un domeniu aflat în plin avânt, susțin jurnaliștii de la postul de televiziune francez La Chaîne Info (LCI), parte a grupului media TF1. Aceștia arată că sectorul de turism a beneficiat de o evoluţie spectaculoasă în ultimul an.

”România a primit anul trecut peste două milioane de turişti străini. Pentru a atrage un public mai larg decât fanii lui Dracula, statul român face investiţii masive. În timp ce bisericile din secolul al XIX-lea îşi regăsesc faţadele şi culorile de altădată, hotelurile dărăpănate din perioada comunistă sunt în prezent renovate. Trebuie spus şi faptul că acest sector de activitate este impulsionat de o scădere importantă a TVA-ului”, arată LCI, în textul adițional materialului video, citat de news.ro.

Reportajul se deschide cu o serie de imagini de la Castelul Bran, cunoscut și sub numele de ”Castelul lui Dracula”, pe care jurnaliștii îl poziționează ”în mijlocul pădurilor Transilvaniei” şi despre care spun că este ”asaltat de mii de turişti în fiecare zi”.

”Un labirint de camere mici, culoare de trecere cu scări foarte înguste, o sală de tortură… Turiştii vin din lumea întregă aici pentru a descoperi atmosfera din romanul-cult («Dracula», de Bram Stoker, n.r.). Legenda lui Dracula este cea mai bună reclamă pentru castel”, afirmă realizatorii materialului, vorbind despre turismul din România.

Reportajul se mută apoi în Sibiu. ”România înseamnă însă şi peisaje pitoreşti. Pentru a atrage un public mai larg decât fanii vampirilor, statul român face investiţii masive. În Sibiu, bisericile şi faţadele clădirilor din secolul al XIX-lea îşi regăsesc culorile. Peste 80% dintre ele au fost restaurate, în cadrul unui şantier de mare amploare. După ce oraşul a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii în anul 2007, numărul vizitatorilor a explodat”, afirmă jurnaliștii. În Sibiu sunt disponibile momentan aproximativ 3.000 de locuri de cazare, iar în împrejurimile orașului există alte câteva zeci de mii de paturi disponibile pentru turiști.. În comparaţie, existau doar patru hoteluri în Sibiu, în urmă cu doar câțiva ani.

România pune accent pe valorificarea patrimoniului ”În România există o treime din totalul izvoarelor termale din Europa şi această ţară va deveni în curând o referinţă pentru turismul balnear. Astfel de staţiuni, precum staţiunea Tuşnad din Transilvania, sunt pe cale de a fi reconstruite”, notează jurnaliștii.

Turismul din România este stimulat, începând cu 2015, de o scădere semnificativă a TVA-ului la serviciile de cazare – taxa a scăzut de la 24% la 9%.

”România este una dintre cele mai ieftine destinaţii de vacanţă din Europa şi a început să devină competitivă în faţa vecinilor ei, Unguria şi Bulgaria, iar numărul turiştilor care au vizitat această ţară a crescut spectaculos, ajungând în 2015 la peste 2 milioane de persoane”, mai arată autorii.

Reportajul ”Roumanie: Le tourisme en pleine essor” (”România: Turismul, în plin avânt”) a fost transmis duminică, în cadrul jurnalului televizat de weekend (”JT WE”), pe postul TF1.