Home » Știri » Turismul în Turcia, în scădere cu 33%. De ce se tem vizitatorii

Turismul în Turcia, în scădere cu 33%. De ce se tem vizitatorii

Octavian Palade / 31.10.2016, 15:53
Turismul în Turcia, în scădere cu 33%. De ce se tem vizitatorii

Turismul în Turcia a înregistrat o scădere în trimestrul al treilea din 2016, veniturile din această industrie scăzând cu 33%.

Turismul în Turcia nu mai este atât de ofertant pentru amatorii de vacanțe.

Astfel, veniturile din turism ale Turciei au scăzut cu 33% în trimestrul al treilea din 2016, la 8,3 miliarde de dolari, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cauza o reprezintă declinul abrupt al numărului de vizitatori străini, conform datelor publicate luni de institutul turc de statistică, TUIK, preluate de publicaţia Hurriyet, relatează news.ro.

În perioada amintită, turiştii au cheltuit în medie, în timpul unei călătorii în Turcia, suma de 686 de dolari.

Numărul turiştilor care au intrat în Turcia a scăzut în trimestrul al treilea la circa 12 milioane de persoane, o scădere cu 30,7%, în comparație cu aceeaşi perioadă a anului 2015, potrivit cifrelor comunicate.

Aproape 78,5% din aceşti vizitatori au fost străini, iar restul de 21,5%, cetăţeni turci care locuiesc în străinătate

Veniturile din turism, care au ajuns anul trecut la suma aproximativă de 31,5 miliarde de dolari, sunt vitale pentru finanţarea de către Turcia a deficitului de cont curent.

Potrivit datelor publicate săptămâna trecută de Ministerul Turismului turc, în primele nouă luni ale acestui an, numărul vizitatorilor străini în Turcia a scăzut cu 31,9%, la 20,2 milioane de persoane.

De asemenea, numărul sosirilor de vizitatori străini în Turcia a scăzut în septembrie cu 32,84%, la 2,86 milioane de persoane.

Septembrie a fost a 14-lea lună consecutivă de scădere a numărului de turişti străini, cauzele fiind atacurile teroriste, tentativa de lovitură de stat şi tensiunile în relaţiile bilaterale cu Rusia. În plus, septembrie a fost a cincea lună consecutivă în care numărul turiştilor a scăzut cu peste 30%.

Cine susține turismul în Turcia

În luna septembrie, cei mai mulţi turişti au provenit din Germania, respectiv 14,8% din total, însă numărul acestora a fost cu 36,1% mai mic faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015.

Pe locul al doilea se situează Marea Britanie, cu o pondere a turiştilor de 9,2%, dar şi o scădere de 35,5% a numărului acestora, în septembrie, în comparație cu luna similară a anului 2015.

Turiştii din Georgia au ocupat cea de-a treia poziție, reprezentând 7,8% din total, cu o creştere de 6,3%, la 222.694 de persoane.

Și numărul vizitatorilor din Rusia a scăzut mult, cu 60% în septembrie, reprezentând 7,3% din total, comparativ cu 12,4% în urmă cu un an.

Ankara şi Moscova au început să-și îmbunătăţească relațiile în luna iunie, după o perioadă lungă de tensiuni provocate de doborârea unui avion de luptă rusesc de către armata turcă, la graniţa cu Siria, în  luna noiembrie 2015.