Home » Știri » Turkish Stream: Erdogan a ratificat acordul cu Rusia pentru proiect

Turkish Stream: Erdogan a ratificat acordul cu Rusia pentru proiect

George Stanciu / 06.12.2016, 14:43
Turkish Stream: Erdogan a ratificat acordul cu Rusia pentru proiect

Acordul ruso-turc pentru construcția gazoductului Turkish Stream a fost ratificat de către preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și a intrat în vigoare de marți.

Ratificarea asigură condițiile necesare pentru implementarea practică a acordului. Premierul turc Binali Yildirim a discutat despre acord înainte de a pleca într-o vizită la Moscova.

”După cum ştiţi, Parlamentul turc a aprobat acordul pentru proiectul Turkish Stream. Aşteptăm ca şi Duma de Stat din Rusia să facă acelaşi lucru”, a afirmat acesta Yildirim, citat de news.ro.

Gazoductul va avea ca punct de pornire regiunea rusească Krasnodar, apoi va traversa Marea Neagră, și va ajunge până în nord-vestul Turciei. Conducta ar urma să aibă o capacitate anuală de transport de 63 de miliarde de metri cubi de gaze.

Autorităţile din Rusia au anunţat proiectul Turkish Stream încă din decembrie 2014, ca o variantă înlocuitoare a proiectului South Stream, ce a fost blocat de Uniunea Europeană.

Negocierile pentru noul proiect au fost oprite o perioadă de timp, din mai multe cauze: inclusiv criza relațiilor bilaterale dintre Rusia şi Turcia, provocate de doborârea unui avion de luptă rusesc de către armata turcă, la graniţa cu Siria, a fost unul dintre motive.

În urma discuţiilor dintre preşedinţii Erdogan şi Vladimir Putin de la St. Petersburg, în luna august, cele două state au decis să continue proiectul.