Home » Știri » Un viitor centru pentru migranți a fost incendiat în Franța

Un viitor centru pentru migranți a fost incendiat în Franța

George Stanciu / 24.10.2016, 16:25
Un viitor centru pentru migranți a fost incendiat în Franța

Un viitor centru pentru migranți, cu rol de primire şi orientare (CAO) din Loubeyrat, în regiunea Puy-de-Dôme (centru), a suferit pagube ușoare ca urmare a unui incendiu provocat în noaptea de duminică spre luni, au transmis pompierii și poliția din oraș. 

Flăcările au apărut aproape de miezul nopţii, la nivelul parterului, în zona holului ce permite accesul în viitorul centru pentru migranți. În acel moment, nimeni nu se afla în clădire. Incendiul nu a avut timp să se propage datorită intervenției rapide a pompierilor, a transmis prefectura într-un comunicat de presă, citat și de news.ro.

O anchetă a fost deschisă, iar anchetatori din cadrul brigăzii de cercetare au prelevat probe în vederea identificării autorilor acestei tentative de incendiere.

„Statul condamnă ferm acest act care, în afară că este criminal şi periculos, încalcă valorile republicane ale Franţei, în care oferirea azilului unor persoane care fug din calea războaielor şi persecuţiilor este o datorie de la care nu ne vom sustrage”, subliniază prefectura.

În Puy-de-Dôme sunt disponibile trei centre de primire şi de orientare pentru a găzdui migranţi ce vor veni din „Jungla” de la Calais.

Franța a luat decizia de a evacua infama “Junglă” de la Calais în dimineața zilei de luni, iar sute de indivizi, majoritatea cu bagaje, s-au aşezat la coadă în faţa unui hangar, acesta fiind cartierul general al operaţiunilor. Oamenii așteaptă să fie trimiși către unul dintre cele 450 de centre de primire deschise pentru migranți în Franţa.

În total,  un număr cuprins între 6.000 şi 8.000 de migranţi vor fi evacuați din ”junglă” și vor fi preluați de autocare, pentru a ajunge într-unul dintre cele 287 de Centre de Primire şi Orientare (CAO), din toată Franţa, cu excepţia Ile-de-France şi Corsica. Fiecare CAO va avea de găzduit, în medie, circa 20 de persoane, pentru a fi evitate probleme de capacitate în vreun centru de primire.