Home » Știri » Alegeri parlamentare 2016: Unde candidează liderii partidelor

Alegeri parlamentare 2016: Unde candidează liderii partidelor

Octavian Palade / 10.11.2016, 15:10
Alegeri parlamentare 2016: Unde candidează liderii partidelor

Liderii partidelor din România au intrat în cursă pe cont propriu la alegerile parlamentare, aceștia alegând să candideze în fiefurile tradiţionale.

Liderii partidelor politice din România și, totodată, principalii candidaţi la alegerile parlamentare şi-au stabilit candidaturile în judeţele unde au mai câştigat un mandat sau, în alte cazuri, în fiefurile partidelor, oraşe conduse de primari din aceeaşi formaţiune politică, pentru creșterea scorului electoral personal, scrie news.ro.

Aceștia s-au îndreptat spre organizaţiile din care fac parte sau spre judeţele unde primarii de municipii sunt de la acelaşi partid.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, şi Alina Gorghiu, preşedintele PNL, au ales să candideze în fiefuri ale partidelor lor.

Liviu Dragnea şi-a păstrat judeţul în care a câştigat şi mandatul anterior, Teleorman, unde a fost prefect şi apoi preşedinte de Consiliu Judeţean timp de 12 ani, înainte de a intra în Parlament.

Alina Gorghiu a preferat judeţul Timiş, renunţând la circumscripţia Bucureşti, unde a candidat în urmă cu 4 ani, într-un colegiu din Sectorul 5 al Capitalei.

Cu toate că declara că Timiș este un judeţ la fel de greu ca şi Capitala, din perspectiva campaniei electorale, faptul că municipiul Timişoara este condus de un primar PNL, Nicolae Robu, o ajută pe Alina Gorghiu să obţină un scor bun la alegeri, în acest judeţ.

Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin, liderii ALDE, candidează în Capitală, unde partidul are cele mai mari procente în preferinţele electoratului şi cea mai mare notorietate. Cei doi sunt în fruntea listelor la Camera Deputaţilor şi Senat. În vreme ce Tăriceanu îşi păstrează circumscripţia unde a fost ales şi la alegerile din 2012, Daniel Constantin a abandonat judeţul Argeş, pe care l-a reprezentat în Parlament în ultimii patru ani, pentru a candida în Capitală.

Liderul USR, Nicușor Dan, a candidat la alegerile locale şi a câştigat un mandat de consilier CGMB. Acesta va fi cap de listă la Camera Deputaţilor, în Bucureşti. Şi Cristian Ghinea intră în competiţia electorală tot la Bucureşti.

Potrivit sondajelor, USR ar putea să câştige cel mai mare procentaj în Capitală, după rezultatul de la alegerile locale.

Tot la Bucureşti candidează și Traian Băsescu, fiind în fruntea listei PMP pentru Senat. ”Locomotivă” pentru partid, acesta a declarat în timpul lansării candidaţilor că ”va bântui” toată ţara în campanie, deoarece bucureştenii încă îşi amintesc tot ce a făcut el în perioada în care a fost primar general.

Liderii partidelor aleg să „fugă” în alte colegii care le-ar putea garanta mandatul

Există și alţi lideri cunoscuţi care au ales să candideze în judeţe unde şansele de câştig sunt cele mai mari, fără a avea emoţii în privinţa confruntării cu ceilalţi contracandidaţi.

Victor Ponta a primit derogare din partea conducerii PSD să candideze la parlamentare și are ca și asigurat un nou mandat de deputat în Gorj, filială care l-a propus fără rezerve pentru a participa la alegeri.

Lista PSD pentru Senat de la București este deschisă de fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu. Aceasta îşi păstrează circumscripţia unde a fost aleasă şi la alegerile din 2012.

Social-democraţii au apelat chiar şi la candidaţi care nu vor neapărat să rămână în Parlament, ci vor doar să tragă lista la alegeri. De exemplu, primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, deschide lista PSD Dolj la Camera Deputaţilor. Ea a declarat însă că preferă să rămână edil şi că după alegeri va renunţa la locul de pe listă.

În rândul liberalilor s-a produs un transfer al liderilor din Bucureşti, organizaţie cu rezultate foarte slabe la alegerile locale, către alte judeţe, unde şansele de succes sunt mai mari. Anca Boagiu candidează la Botoşani, iar Cătălin Predoiu a părăsit Bucureştiul pentru a candida la Călăraşi.

De asemenea, Mihai Voicu, președintele PNL Bucureşti, a ales circumscripţia Diaspora, în defavoarea Capitalei, pentru a-şi mări şansele la alegerile parlamentare.