Home » Știri » Vaccinul de care întreaga lume are nevoie. Nu are legătură cu pandemia

Vaccinul de care întreaga lume are nevoie. Nu are legătură cu pandemia

Violeta Badea / 03.02.2021, 17:49
Vaccinul de care întreaga lume are nevoie. Nu are legătură cu pandemia

Vaccinul de care întreaga lume are nevoie. Nu are legătură cu pandemia. În timp ce lumea e preocupată de virusul COVID-19, o altă boală face ravagii la nivel mondial. Rujeola a făcut peste 140.000 de victime numai în anul 2018. Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) atrag atenția că aceste decese au fost cauzate din cauza extinderii cazurilor de rujeolă la nivel global. Boala fără milă continuă să  evolueze, iar în luna noiembrie 2019, au fost înregistrate de trei ori mai multe cazuri de rujeolă decât în anul precedent. 

Vaccinul de care întreaga lume are nevoie

Rujeola pare o boală care nu mai poate fi oprită. Este extrem de contagioasăcare poate fi contractată la orice vârstă și care se poate răspândi rapid pe toată planeta. Singurul mod de a o stăpâni pare să fie vaccinul. Boala se transmite prin stropii din aer produși în momentul în care persoana infectată tușește sau strănută. Aceștia sunt extrem de periculoși, deoarece rămân în aer peste două ore.

Persoana care se infectează poate transmite virusul înainte de erupție, cea care confirmă contaminarea. Lucrul cel mai îngrijorător este că statisticile arată că o persoană cu rujeolă poate transmite infecția, în medie, la 12-18 persoane neprotejate. Majoritatea persoanelor infectate sunt copiii cu vârste cuprinse sub cinci ani. Bebelușii sunt cei mai predispuși în a contacta această boală nemiloasă.

„Faptul că un copil moare de o boală ca rujeola, ce poate fi prevenită prin vaccinare, este, sincer vorbind, revoltător şi un eşec colectiv în protejarea celor mai vulnerabili copii ai lumii. Pentru a salva vieţi, trebuie să ne asigurăm că toţi pot beneficia de vaccinuri – ceea ce înseamnă să investim în imunizare şi asistenţă de sănătate de calitate ca un drept pentru toţi”, a mărturisit Dr. Tedros Adhanom Ghebreysus, Directorul General al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, citat de unicef.org.

Vaccinarea poate stopa răspândirea rujeolei. Însă, rata de vaccinare a stagnat la nivel mondial în ultimul deceniu. Ultimele studii prezentate de OMS şi UNICEF demonstrează că, la nivel global, 86% din copii au primit prima doză de vaccin prin serviciile de vaccinare de rutină din ţara lor în 2018 şi mai puţin de 70% au primit a doua doză recomandată. OMS sfătuiește să se facă vaccinarea cu două doze în proporție de 95% în fiecare țară și toate comunitățile pentru a proteja populațiile de această boală.

De ce e important vaccinul impotriva rujeolei
De ce e important vaccinul impotriva rujeolei

Câte cazuri sunt în România

În țara noastră s-au înregistrat 18.711 de cazuri de rujeolă, dintre care 64 de decese. Acesta raport s-a făcut de la începutul epidemiei de rujeolă din anul 2016 și până la finalul lunii noiembrie 2019. Majoritatea celor afectați sunt copiii nevaccinați.

În anul 2018, în România, rata de vaccinare pentru primul vaccin antirujeolic (MCV1) a fost de un procent de 90%, în timp ce pentru cel de-al doilea (MCV2) de 81%, mai mare față de anii trecuți (87% MCV1 în 2017; 75% MCV2 în anul 2017).

Care sunt simptomele rujeolei

Simptomele rujeolei apar, de regulă, după 10-12 zile de la infectare:

  •  tuse
  • febră
  • ochii roșii
  • erupție roșie pe tot corpul
  • puncte albe pe gingii și în interiorul obrajilor