Home » Știri » Valiza de voiaj a lui Brâncuși a fost vândută la licitație

Valiza de voiaj a lui Brâncuși a fost vândută la licitație

George Stanciu / 28.09.2016, 14:01
Valiza de voiaj a lui Brâncuși a fost vândută la licitație

Valiza franţuzească de voiaj, ce l-a însoțit pe Constantin Brâncuși pe parcursul călătoriilor sale din Statele Unite, a fost vândută marţi seară, în cadrul licitaţiei ”Brâncuși-Omul şi lucurile” de la sediul Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă, contra sumei de 7.000 de euro.

Au fost 12 loturi oferite către vânzare, iar unul dintre cele mai populare a fost un set de două andrele, creat de Constantin Brâncuși cu dopuri de vermut Ballor Torino, pentru pictoriţa Natalia Dumitrescu. Prețul de pornire al acestui set a fost de 1.270 de euro și s-a adjudecat cu 6.500 de euro.

Unul dintre cele mai popular obiecte ce i-au aparţinut lui Brâncuși , costumul de seară din trei piese, purtat de sculptor la Paris, a fost cumpărat la un preț apropiat de cel estimat: 4.950 de euro. Pardesiul Burberry, ce ar fi ținut loc de haină de lucru, s-a vândut cu 4.250 de euro.

Dintre obiectele create de Brâncuși, cădelniţa utilizată în atelierul din Impasse Ronsin, a fost cumpărată pentru suma de 6.000 de euro, iar biletul scris de sculptor (semnat Dodoica), cu mesajul ”Creierul este fiul risipitor al pântecului” – a fost achiziționat cu 3.000 de euro. Același preț a fost oferit și pentru fotografia unicat care-l surprinde pe artist la joagăr, instantaneul fiind surprins în timp ce acesta lucra la ridicarea Porţii Sărutului în 2 iulie 1938.

Vesta tricotată de lucru a sculptorului şi încă un set de două andrele, creat pentru pictoriţa Natalia Dumitrescu s-au adjudecat cu 1.800 de euro.

Singurul lot rămas în stocul licitaţiei a fost valiza de călătorie, ce vine cu husă de protecţie şi etichetă olografă, conținând adresele din Bucureşti şi Paris. Aceasta a avut un preţ de pornire de 5.000 de euro.

În total, obiectele vândute au fost achiziționate contra sumei de 50.000 de euro, conform news.ro.

Colecţionarul Emilian Radu a depus efort timp de 20 de ani pentru a aduna obiectele şi pentru a le pune la dispoziția colecţionarilor. Directoruș casei Artmark afirmă jumătate din fondurile acumulate din vânzarea loturilor vor fi direcționate către campania ”Brâncuși e al meu”. De asemenea, Artmark va dona, din respect pentru gestul lui Emilian Radu, comisionul pe care colecționarul îl va oferi casei de licitații.

Înaintea ca licitația să înceapă, colecţionarul Emilian Radu a declarat că în cazul achiziţionării de Guvern a ”Cuminţeniei Pământului”, acesta va dona 50% din încasările realizate de licitație pentru crearea unei expoziţii permanente ”Brâncuși-Omul” în Capitală.

Sursă imagine: www.europafm.ro