Home » Știri » Veniturile șoferilor Uber, „vânate” de ANAF. Fiscul le-ar putea confisca banii

Veniturile șoferilor Uber, „vânate” de ANAF. Fiscul le-ar putea confisca banii

Octavian Palade / 25.11.2016, 10:58
Veniturile șoferilor Uber, „vânate” de ANAF. Fiscul le-ar putea confisca banii

ANAF vrea să-şi recupereze impozitele şi taxele datorate de şoferii Uber pentru veniturile încasate anul trecut.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vrea să recupereze de la şoferii care furnizează servicii de taximetrie în regim Uber taxele şi impozitele datorate pentru veniturile încasate anul trecut, relatează news.ro.

Fiscul a început deja demersurile de colectare, după ce a cerut la Uber Olanda documentele cu informaţii detaliate despre cursele efectuate, însă s-ar putea ajunge până la confiscarea tuturor veniturilor pentru că acestea nu au fost declarate, potrivit Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

Patronatul din transporturi menționează că în ultimii doi serviciile de ride sharing au luat amploare prin regimul Uber, dar şi prin sistemul Bla-Bla Car, de transport de persoane în ţară, făcând concurenţă neloială transportatorilor de linie.

COTAR mai afirmă că şoferii s-au îmbogăţit peste noapte, pentru că n-au respectat prevederile legale, de taxe, ITP, impozite sau garanţii, pe care le plătesc obligatoriu transportatorii legali.

Astfel, ANAF a cerut firmei Uber din Olanda lista detaliată cu toţi utilizatorii, cu toate cursele operate în 2015, rute, distanţe şi încasări, potrivit COTAR.

Încă de joi, 24 noiembrie, ANAF a trimis către birourile de colectare a taxelor locale aceste liste cu persoane şi încasări, pentru a se aplica legea.

Transportatorii rutieri autorizaţi sunt de părere că afacerile care păreau atât de bănoase vor deveni cele mai păguboase activităţi, în cazul în care Fiscul va confisca integral sumele.

Șoferii Uber, strânși cu ușa de Fisc

„Listele primite de ANAF din Olanda arată că au funcţionat în regim Uber atât persoane fizice, cât şi firme. Încasările anuale sunt uriaşe. O singură persoană din Sectorul 6 al Capitalei a avut încasări la UBER de peste 60.000 de lei, în 2015. Sunt deja două probleme: Fiscul va cere taxele şi impozitele datorate statului, pentru aceste venituri, însă, al doilea aspect este că sunt venituri nedeclarate şi, dacă ne luăm după legile în vigoare, pe o activitate neautorizată, statul ar trebui să confişte toate sumele încasate”, a declarat preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.

În cazul în care Fiscul va considera că legea trebuie aplicată prin confiscarea integrală a veniturilor nedeclarate, pentru o activitate neautorizată, toţi şoferii care au făcut transport în sistem Uber şi Bla-Bla Car vor fi buni de plată şi îşi vor da seama că, practic, au făcut transport gratuit, pe banii lor, mai arată patronatul.

Platforma are la ora actuală peste 140.000 de utilizatori înregistraţi în România. Serviciile sunt disponibile în Bucureşti, Cluj, Braşov, iar de miercuri şi în Timişoara.

Comanda unei curse se face prin alegerea destinaţiei în cadrul aplicaţiei de Android şi iOS, iar plata se realizează cu cardul înregistrat în aplicaţie.

Ca şi în alte regiuni ale lumii, Uber nu a scăpat nici în România de acuzaţiile de concurenţă nelegală. Cel mai grav incident a avut loc la Cluj, unde patru şoferi Uber au fost amendaţi cu câte 25.000 de lei şi li s-au reţinut plăcuţele de înmatriculare. Uber a acuzat atunci autorităţile de abuz şi a contestat decizia în instanţă.

Răspunsul Uber

Reprezentanţii din România au transmis că serviciul este 100% digital şi fiscalizat, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă, însă partenerii companiei sunt contractori independenţi şi sunt responsabili pentru achitarea taxelor.

„Toţi partenerii din România colaborează cu Uber printr-o entitate fiscală, iar pasagerii primesc o factură fiscală după fiecare cursă.  Partenerii Uber sunt contractori independenţi şi sunt responsabili pentru achitarea taxelor. Circumstanţele fiecăruia sunt diferite – numai ei pot şti care sunt veniturile din alte surse şi care sunt costurile deductibile”, au comunicat reprezentanţii acestui serviciu în România.