Home » Știri » Vlad Voiculescu: Managerul trebuie să aibă grijă de spital

Vlad Voiculescu: Managerul trebuie să aibă grijă de spital

George Stanciu / 13.10.2016, 16:18
Vlad Voiculescu: Managerul trebuie să aibă grijă de spital

Vlad Voiculescu, Ministrul Sănătății, a afirmat, joi, că managementul de spital trebuie să devină profesionist și că managerul să aibă grijă cum arată unitatea, să fie toaletele curate, să văruiască înainte de a face investiții în echipamente de milioane de euro. Voiculescu a precizat că săptămâna viitoare poate ajunge la guvern Guvern o OUG ce va schimba condiţiile de participare la concursurile de manager, acum condiţiile fiind ca aceştia să fie medic primar și cadru universitar.

„Managerul trebuie să fie manager, trebuie să aibă grijă, de exemplu, ca toaletele să fie curate, trebuie să aibă grijă ca spitalul să arate decent, trebuie să avem grijă, dacă sunt făcute investiţii în echipamente de milioane de euro, ca atunci clădirea în care vin acele investiţii să fie văruită”, a afirmat ministrul Sănătăţii, prezent la conferința „Viitorul sistemului de sănătate din România”.

Ministrul Sănătăţii a accentuat că lucrurile trebuie separate, astfel încât şeful de spital să fie manager și să aibă grijă ca spitalul să arate decent.

„Trebuie să avem grijă, dacă facem investiţii în echipamente de milioane de euro, atunci clădirea în care vin acele investiţii să fie văruită. (…) Prin management înţelegând inclusiv să existe săpun la toaletă”, mai spune Voiculescu.

Vlad Voiculescu a mai afirmat că o altă „bătălie” dată în sistemul sanitar o reprezintă profesionalizarea managementului de spital, iar modificările în acest sens ar putea fi aduse printr-o ordonanță de urgență.

„Vom avea o ordonanţă de urgenţă, probabil săptămâna viitoare, în Guvern, în care facem câteva schimbări pe care noi le considerăm că sunt binevenite.  Managementul de spital, eu aş da un singur exemplu: în acest moment, dacă luăm oricare dintre spitalele clinice din Bucureşti, adică spitalele mari din Bucureşti, fie că vorbim despre Bagdasar-Arseni, de Spitalul Universitar, de Floreasca, dacă vrem să aducem un manager de la AKH sau managerul de John Hopkins, acel manager, dacă ar vrea să vină în România să lucreze, nu ar putea să lucreze pentru că nu este cadru universitar. Nu ar putea să participe la concurs. Nu este cadru universitar şi nu este medic primar. Acestea sunt condiţiile pentru a putea participa la concursul de manager”, a mai afirmat Voiculescu.

 

Potrivit ministrului, în săptămânile următoare va fi prezentată o formă nouă a contractelor de management, în care va exista şi obligaţia ca infecţiile nosocomiale să fie raportate corect, arată news.ro.

„Acest lucru va fi prevăzut în noul contract de management. Ce vom reuşi noi, până la sfârşitul acestui mandat, este să lăsăm lucrurile pregătite astfel încât, în a adoua partea a anului viitor,  să înceapă deja licitaţia pentru cele trei spitale regionale”, a concluzionat Voiculescu.

Sursă imagine: www.nasul.tv