Home » Știri » Voiculescu: Începerea negocierilor înainte de aprobarea bugetului este ilegală

Voiculescu: Începerea negocierilor înainte de aprobarea bugetului este ilegală

George Stanciu / 22.11.2016, 16:09
Voiculescu: Începerea negocierilor înainte de aprobarea bugetului este ilegală

Începerea negocierilor pentru Contractul Colectiv de Muncă înainte ca bugetele de venituri şi cheltuieli ale ordonatorilor de credite să fie stabilite și aprobate ar fi un act ilegat, a afirmat, marţi, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, după discuţiile cu reprezentanţii Federaţiei Sanitas, menționând că este de părere că protestul sindicaliştilor nu este independent de perioada electorală.

„Potrivit legii 62/2011, articolul 129, alineatul 3, angajatorul sau organizaţia patronală iniţiază negocierea colectivă cu cel puţin 45 de zile calendaristice înainte de expirarea contractului colectiv de muncă. Cu toate acestea, la articolul 138, avem alineatul 2, care spune că, prin excepţie de la articolul 129, alineatul 3, contractele colective de muncă în sectorul bugetar se negociază în condiţiile legii după aprobarea bugetelor de venituri şi cheltuieli ale ordonatorilor de credite în limitele şi în condiţiile stabilite prin acestea. Practic, începerea negocierilor înainte de aprobarea bugetului ar fi un act ilegal”, a arătat Vlad Voiculescu.

Acesta arată că i-a invitat la discuții pe sindicnvitat pe sindicalişti la discuţii încă de marţi. Astfel, după ce bugetul este aprobat, Contractul Colectiv de Muncă ar putea fi semnat cât mai repede.

„Ceea ce înţelegem cu siguranţă este că oamenii au nevoie de un contract colectiv de muncă pentru a nu-şi pierde anumite drepturi. De aceea i-am invitat la discuţii, care cu siguranţă vor ajunge la un rezultat, aşa încât ca după aprobarea bugetului să poată adopta cât mai repede contractul colectiv de muncă pentru a ne asigura că oamenii nu pierd niciun beneficiu pe care îl oferă acesta. De asemenea, pentru a ne asigura că venim în întâmpinarea oamenilor, cum este firesc, vom începe discuţiile de astăzi. Discuţia a fost deja lansată către Federaţia Sanitas, o vom lansa, de asemenea către toate părţile implicate”, a mai arătat ministrul.

În viziunea lui Voiculescu, protestul sindicaliștilor este legat de campania electorală ce se desfășoară în prezent, arată news.ro.

„Nu cred că protestul de afară este lipsit de orice coloratură politică. Nu cred că s-ar fi întâmplat acest protest dacă nu ar fi fost perioada electorală în acest moment. Faci un protest atunci când nu ai fost primit la discuţii sau când discuţiile nu au rezultat în ceva favorabil. Discuţiile pe contractul colectiv de muncă nici măcar nu au început. Invitaţia a fost transmisă inclusiv astăzi. Discuţiile ar fi putut să înceapă atunci când cineva s-ar fi arătat interesat de ele. La noi, documentele sunt pregătite încă de ieri pentru a invita toate părţile implicate. Repet, sunt discuţii, pentru că negociere, în sensul propriu al termenului, nu este posibilă în mod legal. Presupun că protestul din faţa ministerului nu este complet independent de perioada prin care trecem acum şi anume perioada electorală”, a spus ministrul Sănătăţii.

Federaţia Sanitas a afirmat luni că va picheta Ministerul Sănătăţii în zilele de 22 şi 29 noiembrie, dar şi în 6 decembrie, între orele 11.00 şi 13.00, în semn de solidaritate cu sindicaliştii ce vor negocia Contractul Colectiv de Muncă la nivelul sectorului medical.