Salariații din instituțiile publice care vor beneficia de vouchere de vacanţă în valoare de 800 de lei vor trebui să semneze un angajament pe proprie răspundere. Prin această declarație, aceștia își asumă că vor folosi voucherul pentru plata a cel mult 50% din contravaloarea unui pachet turistic de minimum 1.600 de lei și că vor achita din surse proprii diferența de 800 lei.
Această măsură este prevăzută într-un proiect legislativ aflat în consultare publică, inițiat de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului. Declarația devine o condiție obligatorie pentru a primi vouchere de vacanţă.
„Am deschis astăzi consultarea publică pentru noile norme de accesare a voucherelor de vacanță. Am făcut întregul proces cât mai simplu posibil. Dacă îndeplinești condițiile prevăzute de lege, vei primi 800 de lei, sumă care va fi virată de angajatorul tău pe cardul de vacanță. În premieră, vei completa o declarație pe proprie răspundere prin care îți asumi că vei contribui cu 800 de lei din fonduri proprii la cei 800 de lei cheltuiți. Consultarea publică durează 10 zile”, a scris Bogdan Ivan, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, pe pagina sa de Facebook.
Citeşte şi: Vouchere energie 2025. Ce sumă oferă Guvernul pentru 5,7 milioane de români
Voucherele vor putea fi acordate doar salariaților din sistemul public care au salarii de bază nete sub 8.000 lei, în conformitate cu Ordonanța de urgență nr. 156/2024. Acestea se vor vira direct pe cardurile de vacanță, eliminând astfel nevoia de documente justificative suplimentare sau presiuni asupra angajatorilor.
Citeşte şi: Vouchere alimente 2025. Cardurile sociale nu sunt doar pentru pensionari. Cine mai primește bani
Vicepreședintele ANAT, Adrian Voican, a explicat că scopul acestei declarații este de a simplifica procesul și de a evita birocrația inutilă, având în vedere că subvenția reală scade semnificativ după aplicarea taxelor, rămânând aproximativ 640 de lei net.
„Până la urmă, toată această subvenție s-a redus la 800 lei, din care 160 lei sunt CASS și impozit pe venit, mai rămân 640 lei. Câtă poliție să faci pentru 640 de lei? Probabil că s-a ajuns la o declarație pe proprie răspundere și o atenționare din partea comercianților, ca să nu fie presiune nici pe ei. Sper că după această întâlnire am ajuns la o concluzie în sfârșit și o să apară un ordin de ministru cu normele de aplicare sau unul interministerial, cu normele de aplicare, și o să deblocăm voucherele de vacanță”, a spus Adrian Voican.
În plus, unitățile turistice care acceptă aceste vouchere vor trebui să dețină licență sau certificat valabil, iar lista acestora va fi publicată oficial de către autoritățile din turism.