Home » Știri » Reuters: Wall Street, în stare de şoc după victoria lui Trump

Reuters: Wall Street, în stare de şoc după victoria lui Trump

Octavian Palade / 09.11.2016, 14:31
Reuters: Wall Street, în stare de şoc după victoria lui Trump

Agenția de presă Reuters relatează despre șocul elitei de pe Wall Street după victoria lui Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Victoria lui Trump a surprins elita de pe Wall Stret. Din penthouse-urile din Upper East Side până în barurile din centrul Manhattan-ului, comunitatea financiară newyorkeză a asistat în stare de şoc cum republicanul Donlad trump şi-a revendicat victoria la Casa Albă, transmite Bloomberg.

Atmosfera de bucurie iniţială a dispărut odată ce donatorii şi susţinătorii lui Hillary Clinton au realizat că democrata, preferată de Wall Street pentru că reprezenta actuala stare de fapt, a pierdut, scrie news.ro, citând agenția de știri Reuters.

Mulţi au rămas fără replică.

”Nu sunt prea multe de spus”, s-a limitat să comenteze investitorul miliardar Marc Lasry.

Lipsa de predictibilitate a lui Trump şi opoziţia sa faţă de acordurile de comerţ liber l-au făcut nepopular pe magnatul imobiliar în rândul multor finanţişti, care se tem că ar putea perturba comerţul mondial şi înrăutăţi relaţiile geopolitice.

Dolarul şi acţiunile au scăzut la nivel mondial, investitorii renunţând la activele considerate riscante.

Joseph Peiffer, un avocat care a reprezentat investitori şi alţi clienţi în procese colective, a deschis o a treia sticlă de vin, păstrată doar pentru cazuri de urgenţă, în timp ce a asistat în timpul nopţii la rezultatul alegerilor, alături de prieteni şi familie, în New Orleans.

”Pare o situaţie suficient de urgentă pentru a face acest lucru”, a spus el.

Wall Street, cu ochii pe acțiunile lui Trump

Afirmaţiile lui Trump la adresa sectorului financiar au lăsat perplexă elita de pe Wall Street.

Republicanul a promis că va renunţa la cea mai mare parte a reglementărilor adoptate după criza financiară, cunoscute sub numele de reforma Dodd-Frank Wall Street.

Pe de altă parte, Trump a cerut o versiune a secolului 21 a legii Glass-Steagall, veche din 1933, care prevedea separarea băncilor comerciale de cele de investiţii.

Trump nu a precizat ce ar trebui să prevadă noua versiune a acesei legi, în afară de faptul că va prioritiza susţinerea afacerilor africo-americane să obţină creditele necesare.

”Uneori îl auzi criticând băncile. Apoi, strategia sa arată că vrea dereglementarea sectorului bancar. Cele două lucruri nu se potrivesc. Dar cine ştie ce gândeşte cu adevărat. Şi nu vom şti până nu o va face”, a spus Peiffer.

Susţinătorii de pe Wall Street ai lui Trump văd victoria sa ca pe o răzbunare.

”Sunt foarte fericit”, a spus Matthew Tyrmand, investitor privat şi contributor la site-ul Breitbart News, participant la o petrecerea republicanilor tineri, într-un bar de pe Madison Avenue.

Tyrmand, care înainte de alegeri a mizat pe scăderea acţiunilor, a spus că a fost numit nebun dacă anticipează victoria lui Trump.

El crede că preşedinţia lui Trump va fi bună pentru pieţe, pentru că acesta înţelege de ce este bine ca o companie să fie lăsată să falimenteze. În opinia sa, pieţele vor înregistra o corecţie de lungă durată, înainte de a-şi reveni.