Home » Tehnologie & Știinta » 5 lucruri uimitoare despre Soare. Din ce este făcut de fapt

5 lucruri uimitoare despre Soare. Din ce este făcut de fapt

Cojocaru Cristian / 16.03.2022, 18:10
5 lucruri uimitoare despre Soare. Din ce este făcut de fapt

Soarele este o stea pitică galbenă în centrul Sistemului Solar și este cel mai mare, mai luminos și mai masiv obiect din sistem. Află lucruri uimitoare despre Soare precum compoziția acestuia și temperatura care se poate regăsi în obiectul ceresc vital vieții pe Pământ.

Lucruri pe care nu le știai despre Soare

Soarele s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani. La acea vreme, zona galaxiei Calea Lactee care avea să devină Sistemul Solar consta dintr-un nor dens de gaz,  rămășițele unei generații anterioare de stele. Cea mai densă regiune a acestui nor s-a prăbușit și a dat naștere protostelei care avea să devină Soarele.

Pe măsură ce această tânără protostea a crescut, planetele, lunile și asteroizii s-au format în jurul ei din ceea ce a rămas din această materie primă, legați pe orbită de steaua lor mamă prin gravitația sa imensă. În inima Soarelui, aceeași forță a declanșat fuziunea nucleară care alimentează steaua.

Căldura și lumina din această reacție nucleară au permis vieții de pe Pământ să evolueze și să prospere. Cu toate acestea, această reacție va duce în cele din urmă la dispariția Soarelui, deoarece Soarele va rămâne în cele din urmă fără combustibil nuclear.

În ciuda importanței sale pentru oameni și întreaga viață de pe Pământ, steaua noastră este destul de medie. În comparație cu alte stele, atât masa Soarelui, cât și diametrul său de aproximativ 1,392 milioane de kilometri sunt destul de tipice, astronomii au observat multe stele mai mici, precum și stele cu o masă de câteva sute de ori mai mare ca cea a Soarelui.

Un lucru care distinge cu adevărat Soarele de alte stele este faptul că este singur în spațiu. Majoritatea stelelor, până la 85%   există în sisteme binare cu o stea însoțitoare, în timp ce multe alte stele există în sisteme cu și mai multe stele, potrivit Australia Telescope National Facility.

Compoziția Soarelui

Soarele se află în perioada de viață a unui corp stelar în care fuzionează hidrogenul pentru a crea heliu. Diferența de masă dintre atomii de hidrogen și atomul de heliu este eliberată ca energie,  căldura și lumina care susțin planeta noastră. Aceasta se numește secvența principală.

Înainte de secvența principală, stelele precum Soarele există ca ceea ce este cunoscut sub numele de protostele, adunând masă din împrejurimile lor și crescând până la masa necesară inițierii fuziunii.

Raportul dintre masa Soarelui este de 73% hidrogen, 25% heliu și 2% metale. Generațiile de stele care au precedat Soarele ar fi avut proporții mai mici de metale decât aceasta, îmbogățindu-și galaxiile cu elemente mai grele la moartea lor.

Cu cât o stea este mai mare, cu atât arde mai rapid prin conținutul său de hidrogen. Unele dintre cele mai mari stele,  cum ar fi cele cu mase de 40 de ori mai mari decât cele ale Soarelui,  au o durată de viață mai mică de un milion de ani, în comparație cu durata de viață a secvenței principale a Soarelui de aproximativ 10 miliarde de ani, potrivit Swinburne University of Technology din Australia.

Ce temperaturi se regăsesc pe steaua Sistemului Solar

Miezul soarelui atinge temperaturi de 15 milioane de grade Celsius. Majoritatea hidrogenului din miezul Soarelui există ca plasmă ionizată, deoarece condițiile de acolo sunt suficient de fierbinți și violente pentru a îndepărta electronii din atomii constituenți.

Cu toate acestea, miezul soarelui și acest motor puternic nu se văd. Cea mai adâncă parte a soarelui pe care o vedem pe Pământ este fotosfera, care trece liber ca o „suprafață” pentru această minge de plasmă. Temperatura fotosferei variază de la aproximativ 3.700 C la 7.700 C.

Deasupra fotosferei se află atmosfera liberă și slabă a soarelui, cunoscută sub numele de coroană. Coroana nu este vizibilă de pe Pământ în condiții obișnuite, deoarece lumina pe care o emite este copleșită de cea a fotosferei. Coroana, însă, reprezintă unul dintre cele mai semnificative mistere din jurul Soarelui.

Modelele teoretice de stele ale oamenilor de știință sugerează că acestea ar trebui să devină mai fierbinți pe măsură ce se îndreaptă spre centrul lor ,  așa cum se vede în regiunile Soarelui dintre fotosferă și nucleu, numite cromosferă și regiunea de tranziție, unde temperaturile cresc brusc la 500.000 C, conform NASA.

lucruri soare
Miezul Soarelui ajunge si la 15 milioane de grade Celsius

Energia eliberată

Principala sursă de energie radiantă de la soare este un proces de fuziune numit lanț proton-proton. La Soare, cea mai dominantă dintre aceste reacții este lanțul ppI. Aparând sub formă de presiune gravitațională în miezul Soarelui, este suficient de mare pentru a forța împreună nucleele atomice de hidrogen, a depăși sarcina lor pozitivă și a crea atomi mai grei.

Efectul general al lanțului ppI este de a lua patru atomi de hidrogen și de a-i fuziona pentru a crea un atom de heliu, doi pozitroni, doi neutrini și doi fotoni de raze gamma, reprezentând cea mai mare parte a energiei radiative a soarelui.

Deoarece miezul soarelui este bogat în electroni liberi, cei doi pozitroni sunt anihilați rapid, în timp ce razele gamma răsar în interiorul dens al stelei cu ceva timp înainte de a scăpa, ceea ce înseamnă că particula fiică a acestui proces care scapă prima este neutrinul fără încărcare, incredibil de mică.

Soarele produce neutrini solari într-o asemenea abundență încât aproximativ 100 de miliarde dintre ei trec printr-o zonă de dimensiunea unei miniaturi a corpului tău în fiecare secundă, potrivit Laboratorului Național de Accelerator Fermi.

Soarele se află la jumătatea vieții

Soarele se află la jumătatea duratei sale de viață a secvenței principale și a fuzionat hidrogenul de aproximativ 4,5 miliarde de ani. Steaua noastră este blocată într-o luptă perpetuă, deoarece presiunea radiației exterioare furnizată de fuziunea nucleară echilibrează forțele gravitaționale din interior. Când hidrogenul din inima Soarelui este epuizat în aproximativ 5 miliarde de ani, nu va mai exista o forță care să se opună forței interioare a gravitației.

Centrul Soarelui va suferi un colaps gravitațional, comprimându-se într-un miez dens compact. Acest lucru va declanșa fuziunea heliului în elemente și mai dense, cum ar fi carbonul, azotul și oxigenul.

În timp ce se întâmplă acest lucru, învelișurile exterioare ale soarelui vor experimenta un efect opus, deoarece căldura generată de aceste noi procese de fuziune le face să se extindă în exterior, potrivit NASA. Aceasta este o veste proastă pentru planetele interioare ale sistemului solar, inclusiv Pământul.

Pe măsură ce Soarele intră în această fază și devine ceea ce este cunoscut ca o gigantă roșie, învelișul său exterior se va umfla și se va extinde în jurul orbitei lui Marte, consumând planetele interioare, inclusiv Pământul. Totuși, faza gigantului roșu nu este starea finală a soarelui.

Pentru stelele cu o masă de cel puțin 20 de ori mai mare decât cea a Soarelui, acest proces de colaps și declanșarea fuziunii se va repeta de multe ori, sintetizând elemente din ce în ce mai grele până la masa atomică a fierului.

Transformarea Soarelui într-o gaură neagră

În cele din urmă, aceasta are ca rezultat o puternică explozie cosmică numită supernova, iar steaua masivă suferă un colaps gravitațional final pentru a deveni o stea neutronică sau o gaură neagră,  un obiect atât de dens încât în ​​vecinătatea sa apropiată nici măcar lumina nu poate scăpa de influența gravitațională.

Pentru stelele cu masa soarelui nostru, totuși, straturile exterioare care se umflă în timpul fazei de gigant roșie devin o nebuloasă planetară înconjurătoare, dar ele se vărsează după aproximativ 1 miliard de ani. Acest lucru expune miezul mocnit al stelei, care se află până acum într-o stare densă de existență numită pitică albă.