Home » Tehnologie & Știinta » NASA, pas gigantic pentru umanitate: „Am atins soarele”. Primele impresii ale oamenilor de știință despre momentul istoric

NASA, pas gigantic pentru umanitate: „Am atins soarele”. Primele impresii ale oamenilor de știință despre momentul istoric

Manolică Anca / 16.12.2021, 11:00
NASA, pas gigantic pentru umanitate: „Am atins soarele”. Primele impresii ale oamenilor de știință despre momentul istoric

NASA a făcut un pas imens pentru umanitate, scriind o nouă pagină de istorie. O navă spațială a NASA a „aterizat” oficial pe Soare, trecând prin atmosfera solară neexplorată până acum, cunoscută sub numele de coroană. Sonda Parker explorează coroana solară pentru a-i ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine erupțiile solare care pot afecta viața pe Pământ.

O nouă piatră de hotar pentru știință. NASA a „aterizat” oficial pe Soare

Administrația Națională Aeronautică și Spațială (NASA) a anunțat că sonda Parker a explorat, în premieră, o zonă necunoscută a Soarelui, plimbându-se prin atmosfera acestuia. Cercetătorii au anunțat această realizare în cadrul unei întâlniri a Uniunii Americane de Geofizică. Nour Raouafi, cercetător de proiect la Universitatea Johns Hopkins (SUA), a descris știrea ca fiind „fascinant de interesantă”.

Sonda a fost lansată în spațiu în 2018 într-o misiune istorică pentru a studia steaua noastră. A luptat cu temperaturi de peste 2 000°C și cu radiații de 500 de ori mai puternice decât pe Pământ, în timp ce se apropia pentru a opta oară de corpul ceresc, trecând în cele din urmă prin atmosfera sa superioară.

„Am atins Soarele”

Deși survolul a avut loc în aprilie, oamenii de știință au trebuit să aștepte pentru a confirma că Parker a călătorit prin coroană, fiindcă datele navei spațiale au avut nevoie de luni de zile pentru a ajunge pe Pământ.

„Această piatră de hotar nu numai că ne oferă o înțelegere mai profundă a evoluției Soarelui nostru și a impactului (său) asupra sistemului nostru solar, dar tot ceea ce învățăm despre propria stea ne arată mai multe despre stelele din restul universului”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Direcției Misiunilor Științifice a NASA, în cadrul întâlnirii.

Trecerea navei spațiale prin coroana solară a permis prelevarea de probe fără precedent de particule și câmpuri magnetice, deschizând un nou capitol în domeniul științei solare și în înțelegerea modului în care s-a format sistemul solar.

Unul dintre obiective este acela de a afla mai multe despre modul în care energia și căldura călătoresc prin atmosfera Soarelui, ceea ce ar putea dezvălui indicii despre cum s-a dezvoltat viața pe Pământ și cum au apărut alte stele în univers.

Recorduri peste recorduri pentru NASA

În călătoria sa în atmosfera superioară a Soarelui, sonda spațială Parker a stabilit o serie de recorduri: a devenit cel mai rapid obiect realizat vreodată, atingând o viteză de 586.864 km/h (suficient de rapidă pentru a înconjura Pământul de 13 ori într-o singură oră). Mai mult, la finalul acestui an vor fi din nou depășite aceste cifre, după ce se va folosi din nou Venus pentru a se apropia de Soare la viteze mult mai mari decât până acum.

Zburând atât de aproape de Soare, Parker este capabil să detecteze condiții în stratul dominat magnetic al atmosferei solare, coroana, pe care nu am mai putut să le observăm până acum. De fapt, putem vedea nava spațială zburând prin structuri coronale care pot fi observate în timpul unei eclipse totale de soare”, a declarat astrofizicianul Nour Raouafi, cercetător al proiectului Parker la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins.

Pe parcursul misiunii sale de șapte ani, Parker va realiza un total de 26 de survoluri ale stelei, folosind diverse manevre de asistență gravitațională de pe Venus pentru a o aduce din ce în ce mai aproape. Acesta a fost al optulea și cel care a pătruns efectiv în coroană. Sonda spațială va continua să se apropie din ce în ce mai mult de Soare și să se scufunde tot mai adânc în coroană până la marea orbită finală, în 2025.