Home » Când, unde, cum » Curiozități despre Sistemul Solar. 17 lucruri fascinante pe care cel mai probabil nu le știai

Curiozități despre Sistemul Solar. 17 lucruri fascinante pe care cel mai probabil nu le știai

Manolică Anca / 22.11.2021, 14:03
Curiozități despre Sistemul Solar. 17 lucruri fascinante pe care cel mai probabil nu le știai

În articolele precedente am vorbit în detaliu despre planetele care se află în Sistemul Solar, am aflat o mulțime de curiozități despre Terra, am vorbit despre distanța dintre Pământ și Soare sau Lună. Acum a venit momentul să aflăm câteva curiozități și despre Sistemul Solar, în ansamblul lui.

Sistemul Solar, sistemul nostru

Sistemul solar care adăpostește locul pe care îl numim acasă este un spațiu misterios și fascinant. La urma urmei, găzduiește singura viață pe care o cunoaștem în universul observabil. Studiind propriul nostru sistem solar, astronomii încep să înțeleagă cum a fost creată viața și ce ne rezervă viitorul Pământului.

Situat în galaxii, Sistemul Solar este alcătuită din cel puțin o stea și un număr de obiecte care călătoresc în jurul lui, inclusiv planete, planete pitice, luni, asteroizi, comete și meteoriți. În esență, este un grup de corpuri cerești situate în Calea Lactee. În centrul acestor corpuri se află Soarele, care este orbitat de opt planete, peste 150 de luni și milioane de meteoroizi, comete, asteroizi. Sunt multe de mirat despre spațiu!

Lucruri fascinante despre Sistemul Solar

Citește în rândurile de mai jos și descoperă unele dintre cele mai ciudate lucruri despre planete, planete pitice, comete și alte obiecte incredibile din jurul sistemului nostru solar.

  • Câte Sisteme Solare există?

Al nostru este unul dintre miliardele din marele cosmos. Sistemul nostru solar este alcătuit dintr-o stea, opt planete și nenumărate corpuri mai mici, cum ar fi planetele pitice, asteroizii și cometele și, desigur, mediul interplanetar. Sistemul solar interior conține Soarele, Mercur, Venus, Pământul și Marte, în timp ce cel exterior conține planetele Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun.

  • Este un mare gol

Primul lucru care trebuie subliniat este că sistemul nostru solar este, în ansamblu, un spațiu gol. Planetele sunt foarte mici în comparație cu spațiul dintre ele. Ne putem da seama și din faptul că pentru a finaliza o orbită în jurul centrului galactic durează aproximativ 230 de milioane de ani, conform datelor NASA .

  • Unde este situat Sistemul nostru Solar?

Sistemul nostru solar orbitează centrul Căii Lactee cu aproximativ 828.000 km/h. Ne aflăm într-unul dintre cele patru brațe spiralate ale galaxiei, în special în brațul Orion sau brațul local, care poartă acest nume tocmai datorită proximității față de constelația Orion.

Curiozități despre Sistemul Solar
Curiozități despre Sistemul Solar
  • Când s-a format Sistemul Solar?

Sistemul Solar s-a format format în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani ca urmare a colapsului gravitațional al unui gigant nor molecular. Masa din centrul său s-a acumulat pentru a forma Soarele și un disc plat de praf în jurul lui, care a dus și la formarea planetelor și altor corpuri din sistemul solar.

  • Ignoranța din trecut

Vreme de mii de ani, oamenii nu au fost conștienți de existența Sistemului Solar și au crezut că Pământul se află în centrul universului. Grație astronomilor precum Nicolás Copernic, Galileo Galilei, Johannes Kepler și Isaac Newton, omenirea a dezvoltat un nou model care a explicat mișcarea planetelor cu Soarele în centrul sistemului solar.

  • Cele mai masive obiecte din Sistemul Solar

Cea mai mare parte a masei din Sistemul nostru Solar este reprezentată de Soare, 99,89%. Al doilea obiect ca mărime și cel mai masiv este Jupiter. Este de 318 ori mai masiv decât Pământul și de 2,5 ori mai masiv decât toate celelalte planete din sistem la un loc.

  • Din ce sunt făcute planetele Sistemului Solar?

Cele patru planete interioare mai mici, cunoscute și sub denumirea de „planete terestre”, sunt formate în mare parte din rocă și metal. Cele patru planete exterioare, cunoscute și ca „giganți gazoși”, sunt substanțial mai mari și mai masive decât planetele interioare.

Jupiter și Saturn sunt cele mai mari și sunt formate în principal din hidrogen și heliu. Ceilalți doi giganți gazoși, Uranus și Neptun, sunt formați din gheață (apă, amoniac și metan). Împreună sunt cunoscuți ca „giganții de gheață”.

  • Distanțe mari

Distanțele din Sistemul nostru Solar sunt, de asemenea, un aspect de subliniat. Distanța medie dintre Soare și Pământ este de aproximativ 150 de milioane de km. Pe Saturn, distanța este de aproximativ 10 ori mai mare, ajungând la 1.500 de milioane de kilometri. Până când ajungem la planeta pitică Pluto, care se află într-o regiune pe care o numim centura Kuiper, vom trebui să parcurgem 6 miliarde de kilometri de la centrul Soarelui.

  • Marginea Sistemului Solar

Atunci când ne gândim la Sistemul Solar, majoritatea dintre noi s-ar putea să nu vedem prea mult dincolo de planeta pitică Pluto. Cu toate acestea, marginea este de 1000 de ori mai îndepărtată decât Pluto. Spațiul care închide cu adevărat sistemul nostru solar este Norul Oort, ultima barieră gravitațională care susține Soarele nostru.

Norul Oort, o sferă gigantică, deține miliarde de obiecte rămase de la crearea sistemului nostru solar, cum ar fi asteroizi și zmee. Este aproape un an lumină de la Soare.

  • Mitul câmpurilor de asteroizi

În multe filme științifico-fantastice vedem navele spațiale adesea amenințate de câmpuri de asteroizi. Realitatea este că singura centură de asteroizi care este cunoscută există între Marte și Jupiter și, deși sunt zeci de mii de asteroizi în ea, aceștia se află la mare depărtare unul de altul, fapt pentru care posibilitatea de a se ciocni cu unul este mică.

Deci, este foarte puțin probabil ca în timpul unei călătorii în spațiu să ne întâlnim cu roiuri de asteroizi sau câmpuri în spațiul adânc pe care trebuie să le evităm ca într-o cursă cu obstacole.

Curiozități despre Sistemul Solar
Curiozități despre Sistemul Solar
  • Peste tot este apă îngheață

Gheața de apă era odată considerată o substanță rară în spațiu, însă cercetările mai noi au arătat că nu era căutată în locurile potrivite. De fapt, gheața de apă există în întreg sistemul solar. Gheața este o componentă comună a cometelor și asteroizilor, de exemplu.

De asemenea, se află în craterele permanent umbrite ale lui Mercur și ale Lunii. Marte are și ea gheață la poli; și chiar și cele mai mici corpuri din sistemul solar au gheață, cum ar fi luna Europa a lui Jupiter, Enceladus, luna lui Saturn sau planeta pitică Ceres.

  • Sistemul Solar, un loc complet tăcut

Undele sonore au nevoie de un mediu pentru a călători și, din moment ce nu există atmosferă în vidul spațiului, tărâmul dintre stele reprezintă un loc ciudat de liniștit.

  • Curiozități planetare

Știai că dacă, prin absurd, am pune planeta Saturn în apă aceasta ar pluti? O fi a doua cea mai mare planetă din Sistemul Solar, dar asta nu înseamnă că masa sa este aceeași. Planeta este alcătuită în mare parte din gaz și este atât de subțire încât ar pluti pe apă. În ceea ce privește dimensiunea, Jupiter este cea mai mare din Sistemul Solar. Atât de mare încât toate celelalte planete ar putea încăpea în ea.

  • Luni sau sateliți naturali

Chiar și corpurile cu adevărat mici pot avea luni. Demult se credea că numai obiectele la fel de mari ca planete ar putea avea luni sau sateliți naturali. Mercur și Venus nu au, iar Marte are doar luni mici. Însă, în 1993, sonda Galileo a trecut pe lângă asteroidul Ida, de doar 15 kilometri lățime, și a descoperit luna Dactyl, de doar 700 de metri lățime.

De atunci, au fost descoperite și alte luni care orbitează în jurul altor planete minore din Sistemul nostru Solar. Planetele, și chiar unii asteroizi, au peste 150 de luni pe orbită.

  • Schimbările climatice pe Venus

Temperatura medie pe Venus este în jur de 450 °C. Atmosfera sa este foarte densă, fiind compusă în mare parte din dioxid de carbon (CO2), lucru care o face atît de fierbinte. CO2 reține energia de la Soare în atmosferă, determinând creșterea temperaturii de suprafață a planetei. Așadar, Venus suferă și ea de încălzirea globală, dar la un nivel extrem.

Curiozități despre Sistemul Solar
Curiozități despre Sistemul Solar
  • Urme aproape de neșters pe lună

Urmele astronauților din misiunile Apollo de pe Lună vor rămâne probabil acolo cel puțin 100 de milioane de ani. Fiindcă Luna nu are atmosferă, nu există vânt sau apă care să erodeze sau să ștergă semnul astronauților care au aterizat acolo din 1969.

Asta înseamnă că urmele lor, urmele navelor spațiale și materialele aruncate vor rămâne pe Lună mult timp. Însă nu pentru totdeauna. Luna este un mediu dinamic în care eroziunea, deși foarte lentă, are loc și poate fi cauzată și de bombardarea constantă a micrometeoriților.

  • Poziția stelei polare se va schimba în timp

Navigația va fi ciudată când Polaris va înceta să mai fie steaua polară în aproximativ 13.000 de ani. Axa Pământului trece printr-o mișcare numită „precesiune”, ceea ce înseamnă că se va schimba și va urmări forma unui con, chiar și ușor.

Când se întâmplă acest lucru, durează aproximativ 26.000 de ani pentru ca axa să formeze o formă de con complet. Astfel, Polaris, actuala „ Stea Polară” a Pământului, va începe să-și schimbe poziția pe măsură ce Pământul va precesa. Deci, când va trece acest timp, Vega va fi cea care va deveni noua noastră Stea Polară.