Home » Tehnologie & Știinta » Când ar putea avea loc următoarea misiune pe Lună. Au trecut 5 decenii de la ultima

Când ar putea avea loc următoarea misiune pe Lună. Au trecut 5 decenii de la ultima

Manolică Anca / 11.11.2021, 11:14
Când ar putea avea loc următoarea misiune pe Lună. Au trecut 5 decenii de la ultima

Din anul 1972 omenirea nu s-a mai întors pe Lună. Acum, misiunea Artemis care avea obiectivul de a trimite prima femeie şi prima persoană de culoare pe satelitul nostru și-a anunțat prima întârziere. Iată când ar putea avea loc următoarea misiune pe Lună.

Mai marii lumii se luptă să ajungă pe Lună

Lupta pentru ajungerea pe lună pare să fie tot mai aprigă. Miliardarii lumii, Jeff Bezos şi Elon Musk, doresc, fiecare, ca propriile companii să colaboreze cu NASA pentru a readuce omenirea pe Lună. Însă NASA are suficienţi bani numai pentru una dintre ele, astfel că a optat pentru SpaceX, compania lui Musk.

Blue Origin, compania spaţială deținută de Bezos, a contestat decizia, spunând că NASA a favorizat pe nedrept SpaceX şi că agenţia spaţială ar avea mai mult de câștigat dacă ar finanţa ambele planuri de a dezvolta vehicule capabile să ajungă pe Lună.

Curtea Federală de Revendicări a dat dreptate pentru NASA, ceea ce înseamnă că progresul programului Artemis poate continua. În tot acest timp, legea nu i-a permis să aibă niciun fel de contact cu SpaceX în ceea ce priveşte dezvoltarea de către aceştia a unui sistem de alunizare pentru astronauţii Artemis. Însă, SpaceX a continuat să lucreze pe cont propriu, fără a primit vreun sprijin financiar din partea NASA.

Următoarea misiune pe Lună, amânată

Cele șapte luni de litigii cu compania de turism spațial Blue Origin, creșterile neașteptate ale costurilor proiectului, dar și pandemia de coronavirus au influențat această schimbare în foaia de parcurs a NASA. Astfel, misiunea cu obiectivul de a trimite prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună a fost amânată, în principiu, până în 2025.

Următoarea misiune pe Lună
Următoarea misiune pe Lună

Administratorul NASA, Bill Nelson, spune că „echipa are încă nevoie de timp pentru a lucra la detaliile specifice”, dar și nevoie de finanțe. De altfel, acesta a anunțat recent mai multe schimbări, inclusiv necesitatea unei creşteri semnificative a fondurilor începând cu bugetul pentru anul 2023. Vor fi puse bazele pentru mai mult de 10 viitoare aselenizări lunare.

Ceva săptămâni în urmă, NASA anunţase că lansarea Artemis I, o misiune fără echipaj care va servi ca primă etapă a programului NASA de reîntoarcere a omenirii pe Lună, a fost amânată cel puţin până în februarie. Iniţial, aceasta era programată a fi lansată în noiembrie, însă factori precum pandemia, uraganul Ida şi mulți alții au prelungit calendarul misiunii.

De asemenea, Bill Nelson, a declarat că va fi modificat și programul pentru zborul de testare cu echipaj al Sistemului Origin and Space Launch System (SLS) din Artemis II. Programată în aprilie 2023, lansarea Artemis II a fost mutată în mai 2024.

Misiunea Artemis II intenționează să trimită patru astronauți în prima capsulă Orion, cu echipaj, într-un zbor lunar timp de până la 21 de zile. Atât Artemis I, cât și II reprezintă zboruri de testare pentru a demonstra tehnologia și abilitățile lui Orion, SLS și misiunea Artemis înainte ca NASA să ducă oamenii în ceea ce reprezintă a următoarea misiune pe Lună de la Apollo 17 al NASA în 1972.