Home » Când, unde, cum » 9 lucruri inedite despre Misiunea Spațială Apollo 11

9 lucruri inedite despre Misiunea Spațială Apollo 11

Violeta Badea / 13.05.2021, 17:34
9 lucruri inedite despre Misiunea Spațială Apollo 11

9 lucruri inedite. Misiunea Apollo 11 a schimbat pentru totdeauna istoria omenirii! În urmă cu 50 de ani, astronautul american Neil Armstrong a pășit pentru prima dată pe Lună, devenind primul om care a pășit pe această suprafață. În acest material vă vom prezenta nouă lucruri inedite despre Misiunea Spațială Apollo 11.

9 lucruri inedite despre Misiunea Spațială Apollo 11

Pe data de 16 iulie 1969, racheta Saturn V a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy. După patru zile, adică pe data de 20 iulie 1969, astronautul Neil Armstrong a pășit pe Lună și a rămas în istorie pentru totdeauna. La această misiune au participat trei astronauți:  Neil Armstrong (comandant), Edwin Buzz Aldrin (pilotul modulului lunar Eagle) şi Michael Collins (pilotul modulului de serviciu).

Evenimentul a fost transmis la televizor, fiind urmărit de peste cinci sute de milioane de oameni. Oamenii au așteptat cu sufletul la gură să-l vadă pe Armstrong pășind pe lună și toți au putut auzi celebra frază: „Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru omenire”. În continuare vă vom prezenta câteva lucruri inedite despre Misiunea Spațială Apollo 11.

Neil Armstrong
Neil Armstrong

1. La ce oră au pășit pe Lună

Astronautul Neil Armstrong a ieșit din modul pe o scară prea scurtă și a fost nevoit să sară pentru a ajunge pe solul lunar. Acesta a atins solul lunar la ora 02:56 GMT.

2. Cât timp a petrecut Neil Armstrong pe Lună

Neil Armstrong și Edwin Buzz Aldrin au petrecut doar două ore, 36 de minute și 21 de secunde pe zi. În tot acest timp, cei doi au reușit să strângă 22 de kilograme de rocă selenară. Aceastaa fost dusă pentru mai multe analize în laboratoarele științifice.

3. Cei doi au lăsat mai multe obiecte pe Lună

Cei doi astronauți au lăsat pe Lună o placă de oțet inscripționată cu un mesaj de pace, medalii de onoare pentru cosmonauții ruși Iuri Gagarin și Vladimir Komarov și un drapel american semnat de președintele Richard Nixon.

4. Ce alimente a consumat Buzz Aldrin pe Lună

După ce a pășit pe Lună, astronautul Buzz Aldrin a avut un moment de reculegere și a rostit câteva pasaje din Scriptură. De asemenea, a adus pâine și vin, spunând că și-a dorit ca primele alimente consumate să fie pâinea și vinul, adică elementele principale ale Împărtășaniei.

5. Reflectorul de unde laser este încă funcțional

Se pare că reflectorul de unde laser încă funcționează, după aproape 51 de ani. Aceste reflectoare au niște oglinzi speciale care reflectorizează înapoi exact în direcția de unde o rază de lumină, sau după caz, laser, emite.

6. Apollo 11 a aselenizat cu maipuțin combustibil la bord față de celelalte misiuni

Puțină lume știe că cei trei astronauți au primit o avertizare neașteptată privind cantitatea de combustibil. După un timp, specialiștii au descoperit că alarma a fost falsă. Aceasta s-a produs pentru că atracția gravitațională permitea o unsoare mai mare a combustibilului, iar un senzor nu a mai fost acoperit.

7. Ce mesaj a transmis Nicolae Ceaușescu

După ce primul om a pășit pe Lună, Nicolae Ceaușescu a transmis următorul mesaj: „Fie ca primul contact direct al omului cu Luna să contribuie la înfăptuirea aspiraţiilor de progres şi pace ale tuturor oamenilor de pe Pământ”.

 Neil Armstrong , Edwin Buzz Aldrin si Michael Collins
Neil Armstrong , Edwin Buzz Aldrin si Michael Collins

8. Au avut astronauții asigurare de viață?

Toată lumea este de acord că aceasta este cea mai riscantă misiune din lume. Cu toate astea, cei trei astronauți nu au avut asigurare de viață, deoarece costa prea mult și nu și-o puteau permite.

9. Cum au fost aduși acasă cei trei astronauți

Cei trei astronauți au fost aduși acasă în Statele Unite ale Americii prin Hawaii. Astronauții s-au comportat ca orice alt călător, adică să completeze formulare prin care declară conținutul bagajelor.