Home » Știri » Știri externe » Prima femeie care a reușit să ajungă în spațiul cosmic. Avea 26 de ani când a reușit performanța

Prima femeie care a reușit să ajungă în spațiul cosmic. Avea 26 de ani când a reușit performanța

Manolică Anca / 29.04.2021, 16:10

De-a lungul timpului, multe femei s-au făcut remarcate, atât datorită succesului în cercetare, cât și în urma obținerii unor recorduri în diferite domenii. Acesta este și cazul Valentinei Tereşkova, Prima femeie care a reușit să ajungă în spațiul cosmic. A fost o realizare atât din punct de vedere științific, cât și un atu important într-o epocă propagadistă a Uniunii Sovietice. Iată povestea acestei femei.

Prima femeie care a reușit să ajungă în spațiul cosmic

Valentina Tereşkova sau „Cenușăreasa sovietică” este una dintre femeile care au avut o contribuție imensă la formarea lumii în care existăm. Aceasta s-a născut pe 6 martie 1937, în satul Maslennikovo (în regiunea Iaroslavl), pe malul fluviului Volga, într-o familie modestă.

Valentina Tereșkova a mers la școală între 10 și 17 ani, după care a început să lucreze într-o fabrică de anvelope, înainte de a deveni muncitoare într-o fabrică de textile unde lucrau deja mama și sora ei. S-a alăturat aeroclubului din Iaroslavl pentru a practica parașutismul, în mai 1959, la numai 22 de ani, efectuând prima sa săritură. A atins rapid un nivel remarcabil care i-a permis să devină, la rândul său, instructoare.

Pentru reuşita sa extraordinară, Valentina Tereşkova a primit distincţiile Erou al Uniunii Sovietice şi Ordinul Lenin
Pentru reuşita sa extraordinară, Valentina Tereşkova a primit distincţiile Erou al Uniunii Sovietice şi Ordinul Lenin

Avea 26 de ani când a reușit performanța

Valentina a reușit acest lucru printr-o nemăsurată pasiune și muncă necontenită. A reușit să asimilzeze și să consolideze deprinderile necesare în mai puțin de opt luni. Astfel că a fost prima şi singura femeie în spaţiu care a efectuat un zbor individual şi primul civil în spaţiu. Pe 16 iunie 1963, la numai 26 de ani, Valentina făcea istorie, devenind rima femeie care a reușit să ajungă în spațiul cosmic.

A ajuns pe orbita Pământului, decolând la bordul vehiculul spaţial sovietic Vostok-6, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Succesul eroinei nu a devenit imediat răsunător din cauza oficialilor ruși, care au decis că au nevoie de un timp mai îndelungat pentru a putea reuși să facă public un record de asemenea anvergură. De asemenea, URSS a rugat și familia Valentinei să pastreze secretul.

Prima femeie care a reușit să ajungă în spațiul cosmic
Prima femeie care a reușit să ajungă în spațiul cosmic

URSS a ascuns problemele tehnice

Chiar dacă misiunea Valentinei a reprezentat un succes, oficialii au ascuns problemele cu care s-a confruntat aceasta, din cauza erorilor tehnice, care au făcut ca vehiculul să se depărteze foarte mult de Terra. După trei zile și 48 de rotații efectuate în jurul Pamântului, aceasta a aterizat și, după ce a pierdut comunicaţiile cu cei de la sol, s-a catapultat din capsula sa în Munţii Altai din Siberia. Din fericire, femeia a avut doar câteva răni ușoare, fiind găsită la câțiva zeci de kilometri de locul stabilit, după cinci ore de la aterizare.

Următoarea femeie care avea să efectueze un zbor în spațiu a fost Svetlana Saviţkaia, tot de origine sovietică, în anul 1982, iar prima femeie de origine americană ajunsă în spațiu a fost Sally Ride, în anul 1983.

La câteva luni de la încheierea misiunii, Valentina Tereşkova s-a căsătorit cu astronautul Adrian Nicolaiev, în anul 1964 acestea aducând pe lume o fetiță, Elena, primul copil al unui cuplu de cosmonauţi. În prezent, Valentina are 84 de ani și se gândeşte cu nostalgie la experiența unică pe care a trăit-o. Pentru reuşita sa extraordinară, Valentina Tereşkova a primit distincţiile Erou al Uniunii Sovietice şi Ordinul Lenin.