Home » Tehnologie & Știinta » 12 oameni care au pășit pe Lună. Povestea lor mai puțin știută

12 oameni care au pășit pe Lună. Povestea lor mai puțin știută

Manolică Anca / 19.11.2021, 14:34
12 oameni care au pășit pe Lună. Povestea lor mai puțin știută

Anul acesta s-au împlinit 52 de ani de când celebrul Neil Armstrong a făcut primul pas pe Lună. Evenimentul a fost precedat de o cursă tehnologică strânsă între marile superputeri ale lumii, SUA şi URSS. Acestea s-au întrecut într-o încrâncenată cursă a înarmării atomice și, se credea pe atunci că cine ajungea să stăpânească spaţiul, ar fi putut să stăpânească întraga lume din punct de vedere militar. Iată cei 12 oameni care au pășit pe Lună.

Oameni care au pășit pe Lună

Pe 20 iulie 1969, ajungeau primii oameni pe Lună, după ce misiunea Apollo 11 fusese lansată de NASA pe 16 iulie 1969. Primul om care a pășit pe Lună a fost Neil Armstrong, comandantul misiunii. Trei astronauți s-au aflat atunci în nava spațială a misiunii și au călătorit vreme de trei zile până au intrat pe orbita lunară.

Pe 21 iulie, 05:56 ora României (20 iulie în SUA), Neil Armstrong rostea următoarele cuvinte care aveau să facă istorie: „E un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”. Echipajul format din Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins intra în istorie ca fiind primul care ajungea pe Lună.

Neil Armstrong și Buzz Aldrin au fost primii doi

În cadrul misiunii Apollo 11, astronautul Michael Collins este singurul care a rămas la bordul modulului orbital, el neatingând satelitul natural al Pământului cu piciorul. Buzz Aldrin şi Neil Armstrong au aselenizat cu ajutorul capsulei supranumite „Vulturul”, petrecând câteva ore pe Lună. Un moment unic în lupta pentru explorarea spaţială, având în vedere că SUA era în urma URSS-ului în cursa către cucerirea spațiului.

Apollo 11: Neil Armstrong , Edwin Buzz Aldrin si Michael Collins
Apollo 11: Neil Armstrong , Edwin Buzz Aldrin si Michael Collins

Collins a fost singurul din echipaj care nu a pus piciorul pe satelitul natural al Pământului. Potrivit protocolului, doi coboară și unul trebuie să rămână pe orbită. El i-a așteptat pe orbită pe ceilalţi doi astronauţi, care au petrecut 2 h 31 min 40 s pe Lună. Un moment unic în lupta pentru explorarea spaţială, în contextul în care Statele Unite erau în urma URSS-ului în cursa către cucerirea spațiului.

Uniunea Sovietică scrisese deja istorie pe 4 octombrie 1957, când a reușit reușit să lanseze o sferă metalică de 58 cm, numită Sputnik 1, devenind primul satelit artificial al Pământului care ajungea pe orbită. Americanii s-au grăbit să dezvolte noi rachete balistice intercontinentale și, în mai puțin de un an, se crea NASA.

Oameni care au pășit pe Lună. Pete Conrad și Alan Bean

Charles „Pete” Conrad, (2 iunie 1930 – 8 iulie 1999) a fost un ofițer U.S. Navy și astronaut NASA, care în timpul misiunii Apollo 12 (1969) a devenit al treilea om care a pășit pe Lună. Acesta a stabilit un record de opt zile de ședere în spațiu, împreună cu pilotul comandant Gordon Cooper din misiunea Gemini 5 (1965), și a comandat apoi misiunea Gemini 11 (1966).

De la stânga la dreapta, este: astronauții Charles Conrad, comandantul navei spațiale; Richard F. Gordon, pilot al Modulului de comandă „Yankee Clipper”; și Alan L. Bean, pilot al Modulului Lunar
De la stânga la dreapta, este: astronauții Charles Conrad, comandantul navei spațiale; Richard F. Gordon, pilot al Modulului de comandă „Yankee Clipper”; și Alan L. Bean, pilot al Modulului Lunar

După Apollo, a comandat misiunea Skylab 2 (1973) (prima cu echipaj uman), în care el și colegii săi au reparat daunele semnificative produse stației spațiale Skylab. Din acest motiv, președintele Jimmy Carter i-a acordat Medalia de Onoare a Congresului pentru activități spațiale în 1978.

Alan Bean a fost al patrulea bărbat care a mers pe Lună, el fiind pilotul modulului lunar al lui Apollo 12, care a făcut a doua aterizare pe Lună, în anul 1969. Bean a petrecut 31 de ore pe Lună, colectând mostre și desfășurând mai multe experimente cu comandantul misiunii Charles „Pete” Conrad Jr.

Alan Shepard și Edgar Mitchell

Pe 5 februarie 1971, astronauții Apollo 14 Alan Shepard și Edgar Mitchell au aterizat pe Lună pentru o ședere de 33 de ore plină de știință, în timp ce colegul membru al echipajului Stuart Roosa a efectuat observații de pe orbita lunii. Apollo 14 a fost a opta misiune Apollo cu echipaj și a treia care a aterizat pe Lună. Pe 31 ianuarie 1971, Apollo 14 a fost lansat de la Centrul Spațial Kennedy cu un echipaj format din comandantul Alan B. Shepard, pilotul modulului de comandă Stuart A. Roosa și pilotul modulului lunar Edgar D. Mitchell.

Astronauții Alan B. Shepard Jr. (dreapta), comandantul, și Edgar D. Mitchell, pilotul
Astronauții Alan B. Shepard Jr. (dreapta), comandantul, și Edgar D. Mitchell, pilotul

Alan Bartlett Shepard Jr. a fost un astronaut american, aviator naval, pilot de testare și om de afaceri. În 1961, a devenit primul american care a călătorit în spațiu, iar în 1971, a pășit pe Lună.

Edgar Dean Mitchell a fost un ofițer și aviator al Marinei Statelor Unite, pilot de testare, inginer aeronautic, ufolog și astronaut NASA. În calitate de pilot al modulului lunar al lui Apollo 14, el a petrecut nouă ore lucrând pe suprafața lunară din regiunea Fra Mauro Highlands, făcându-l a șasea persoană care a pășit pe Lună.

Oameni care au pășit pe Lună. David Scott și James Irwin

Apollo 15 a intrat pe orbita lunară pe 29 iulie 1971. A doua zi, astronauții David R. Scott și James B. Irwin și-au separat Modulul Lunar (LM) Falcon de Alfred M. Worden, care a rămas pe orbită la bordul Modulului de comandă (CM).

Echipajul Apolo 15. De la stânga la dreapta: Scott, Worden, Irwin
Echipajul Apolo 15. De la stânga la dreapta: Scott, Worden, Irwin

Cei doi au aterizat pe Lună, la baza Munților Apenini, lângă un defileu numit Hadley Rille. Folosind Lunar Roving Vehicle, au parcurs aproximativ 28 km (18 mile) în trei drumeții separate și au petrecut mai mult de 17 ore în afara modulului lor lunar. Între timp, Worden a efectuat un set extins de observații șia fotografiat a suprafeța lunară de pe orbită. Misiunea a revenit pe Pământ pe 7 august.

John Watts Young și Charles Duke

John Young a fost cel mai longeviv astronaut al NASA care a mers pe Lună și a zburat în primele misiuni Gemeni și naveta spațială. A adunat două misiuni Gemini, două misiuni Apollo și două misiuni cu naveta spațială, fiind A fost unul dintre cei trei astronauți care au lansat de două ori pe Lună și a noua persoană care a pășit pe suprafața lunii. În total, Young a înregistrat 34 de zile, 19 ore și 39 de minute zburând în spațiu, inclusiv 20 de ore și 14 minute de mers pe Lună.

Charles Moss Duke Jr. este un fost astronaut american, ofițer și pilot de testare al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite (USAF). Ca pilot al modulului lunar al Apollo 16 în 1972, a devenit a zecea și cea mai tânără persoană care a mers pe Lună, la vârsta de 36 de ani și 201 de zile.

Oameni care au pășit pe Lună - Apollo 16. De la stânga la dreapta: Thomas K. Mattingly II, John W. Young and Charles M. Duke Jr.
Oameni care au pășit pe Lună – Apollo 16. De la stânga la dreapta: Thomas K. Mattingly II, John W. Young and Charles M. Duke Jr.

Apollo 16 a fost prima expediție științifică care a inspectat, cercetat și eșantionat materiale și caracteristici de suprafață în zonele înalte lunare accidentate. Într-o ședere de 71 de ore și 14 minute, Duke și Young au efectuat trei excursii pe suprafața lunară, timp în care Duke a înregistrat 20 de ore și 15 minute în activități extravehiculare.

În ultimele minute petrecute la suprafață, Duke a încercat să stabilească un record de sărituri în înălțime pe lună. A sărit aproximativ 0,81 m, dar s-a supraechilibrat și a căzut pe spate pe sistemul său principal de susținere (PLSS). Ar fi putut fi un accident mortal; dacă i s-ar fi rupt costumul sau dacă s-ar fi rupt PLSS, ar fi murit. „Asta nu este foarte inteligent”, a spus Young.

Oameni care au pășit pe Lună. Eugene Cernan și Harrison Schmitt

Eugene Cernan a zburat de trei ori în spațiu și a fost unul dintre cei trei astronauți care au ajuns de două ori pe Lună. Pe lângă faptul că a condus ultima aterizare pe Lună, Cernan a devenit doar al doilea american care a pășit în spațiu în timpul misiunii Gemini 9 din 1966 și a fost pilot al modulului lunar pe Apollo 10, „repetiția generală” pentru prima aterizare pe Lună, în 1969.

Harrison Schmitt a fost un geolog, astronaut și politician american care a făcut parte din ultimul zbor al programului spațial Apollo (1972). A fost angajat de US Geological Survey în filiala sa de astrogeologie de la Flagstaff, Arizona (1964–65), înainte de a se alătura Administrației Naționale pentru Aeronautică și Spațiu (NASA). A participat la aterizarea lunară a Apollo 17 în decembrie 1972. Schmitt și comandantul Eugene A. Cernan au fost ultimii oameni de pe Lună, petrecând 22 de ore și 5 minute pe suprafața lunară și călătorind 36 km (22 mile).

Oameni care au pășit pe Lună. Eugene Cernan și Harrison Schmitt
Oameni care au pășit pe Lună. Eugene Cernan și Harrison Schmitt

Așadar, din anul 1972 omenirea nu s-a mai întors pe Lună. În prezent, se pregătește o nouă misiune pe lună. Artemis are obiectivul de a trimite prima femeie şi prima persoană de culoare pe satelitul nostru. Însă, din păcate, și-a anunțat prima întârziere.

Cele șapte luni de litigii cu compania de turism spațial Blue Origin, creșterile neașteptate ale costurilor proiectului, dar și pandemia de coronavirus au influențat această schimbare în foaia de parcurs a NASA. Astfel, misiunea Artemis a fost amânată, în principiu, până în 2025.