Home » Tehnologie & Știinta » Distanța dintre Pământ și Marte. Cât durează de fapt zborul, potrivit cercetătorilor

Distanța dintre Pământ și Marte. Cât durează de fapt zborul, potrivit cercetătorilor

Manolică Anca / 12.08.2021, 10:10
Distanța dintre Pământ și Marte. Cât durează de fapt zborul, potrivit cercetătorilor

Planetele au fost încă din cele mai vechi timpuri un domeniu atractiv și interesant pentru oamenii de știință din întreaga lume. O potențială colonizare și exploatare a resurselor sunt două din pricipalele motive în cursa de cucerire a Sistemului Solar. Iată care este distanța dintre Pământ și Marte.

Distanța dintre Pământ și Marte se schimbă constant

Marte este a patra planetă la distanță de Soare și a doua cea mai aproape de Pământ (Venus se află cel mai aproape de noi). Distanța medie dintre Pământ și Marte este de aproximativ 225 de milioane de kilometri, însă aceasta este o valoarea flucutantă, care se schimbă constant. Iar acest lucru se datorează faptului că planetele se învârt în jurul Soarelui.

Ambele planete se rotesc cu viteze diferite: Pământul face o mișcare în 265,25 de zile, iar Marte în 686,98 de zile pământești. Așadar, suntem aproape și totodată departe de Marte constant.

În teorie, distanța cea cea mai apropiată este atunci când Pământul se află în punctul orbitei sale cel mai îndepărtat de Soare (afeliu), iar Marte este în punctul orbitei sale cel mai apropiat de Soare (periheliu). În aceste poziții, distanța minimă dintre Pământ și Marte este de 54,6 milioane de kilometri (prin comparație distanța dintre Pământ și Lună este de circa 380 mii kilometri). Distanța maximă dintre cele două copruri cerești este de 401 milioane de kilometri.

Oamenii de știință folosesc termenul „opoziție” atunci când fac referire la distanța minimă dintre două planete. Opoziția dintre Pământ și Marte are loc cam o dată la doi ani. Și nu s-a întâmplat niciodată să fie atât de aproape una de alta. Au fost șanse de apropiere cât mai mult de această valoare numai în 2003, când distanța dintre Pământ și Marte ajunsese la 56 de milioane de kilometri. Cele două planete din Sistemul Solar vor mai fi fel de apropiate abia în anul 2287.

Distanța dintre Pământ și Marte se schimbă constant
Distanța dintre Pământ și Marte se schimbă constant

Cât durează zborul spre Marte

Cucerirea Planetei Roșii este totuși o mare provocare, deoarece distanța dintre cele două planete variază, după cum am văzut și mai sus, între 54 și 401 de milioane de kilometri. Mai mult, niciodată un zbor către Marte nu va fi în linie dreaptă, pentru că ele se apropie și de îndepărtează constant.

Așadar, este imposibil să trimiteți o rachetă sau orice altă navă spațială din punctul A direct în punctul B (din cauză că planetele se rotesc continuu pe orbitele lor în jurul Soarelui). Pentru a atinge punctul dorit, trebuie să se țină cont de traiectoria mișcării Planetei Roșii. În caz contrar, eroarea poate fi una extrem de costisitoare.

Există mai multe variante de traiectorii calculate de cercetători, majoritatea bazându-se pe distanța minimă dintre cele două corpuri. Cea mai eficientă, din punct de vedere al consumului de combustibil, este traiectoria stabilită de iginerul german Wolfgang Hohmann, în 1925.

Potrivit oamenilor de știință, cu tehnologia din zilele noastre, timpul necesar pentru a ajunge pe Marte ar trebui să fie de circa șapte luni. Navele trimise până acum în spațiu fără echipaj uman au avut nevoie de minimum 128 și maximum 333 de zile pentru a ajunge pe Marte.