Home » Life & Style » Timp liber » Descoperire extraordinară! Pământul are o soră geamănă: „Ar putea proteja și susține viața”. Ce au spus specialiștii despre această planetă

Descoperire extraordinară! Pământul are o soră geamănă: „Ar putea proteja și susține viața”. Ce au spus specialiștii despre această planetă

Alexandru Cazacu / 13.08.2021, 10:58
Descoperire extraordinară! Pământul are o soră geamănă: „Ar putea proteja și susține viața”. Ce au spus specialiștii despre această planetă

O nouă descoperire a pus cercetătorii din întreaga lume pe gânduri. O stea aflată la doar 35 de ani lumină distanță de Terra găzduiește o serie de exoplanete stâncoase. Se pare că una dintre ele seamănă foarte mult cu Pământul și ar putea susține viața.

Pământul are o soră geamănă. Descoperirea oamenilor de știință este extraordinară

Mai exact, potrivit specialiștilor, în jurul stelei roșii L 98-59 orbitează cel puțin patru planete, iar sistemul pare a fi unul incredibil. Se pare că noile descoperiri confirmă ceea ce deja indicau și cercetările anterioare. Așadar, nu mai poate fi ignorat faptul că există o planetă asemănătoare cu Pământul care are jumătate din masa lui Venus.

De asemenea, cercetările recente arată existența unei planete oceanice, care pare a fi foarte asemănătoare cu Terra în ceea ce privește condițiile atmosferice care pot ajuta la dezvoltarea unor forme de viață. Potrivit astrofizicianului María Rosa Zapatero Osorio de la Centrul de Astrobiologie din Spania, ”planeta ar putea avea o atmosferă care să poată proteja și susține viața”, potrivit sciencealert.com.

”Deși există potențial de viață în cazul mai multor exoplanete din Calea Lactee, până acum am găsit și identificat doar câteva mii dintre ele. Acest lucru se întâmplă pentru că sunt mult mai mici și, ca atare, mai greu de detectat. Metodele noastre cele mai prolifice funcționează cel mai bine pe exoplanete mai masive, care sunt relativ apropiate de stelele lor. Majoritatea acestora sunt descoperite folosind metoda de tranzit”, a explicat astrofizicianul.

Totodată, noile descoperirile reprezintă un pas uriaș în tentativa oamenilor de știință de a descoperi lumi noi, capabile să suțină condiții prielnice vieții, dar și în căutarea exoplanetelor stâncoase precum Pământul, Marte și Venus.

Pământul are o soră geamănă. Descoperirea oamenilor astronomilor este extraordinară
Pământul are o soră geamănă. Descoperirea oamenilor astronomilor este extraordinară

Sistemul L 98 – 59 a fost descoperit în urmă cu doi ani

Potrivit sursei citate, sistemul L 98-59, cu trei planete care orbitează steaua, a fost descoperit în anul 2019, cu ajutorul telescopului spațial TESS, care se bazează pe metoda de tranzit. Acesta poate furniza informații despre exoplanetele în sine, precum o estimare a dimensiunii brute.

Potrivit oamenilor de știință, măsurătorile vitezei radiale pot aduce mai multe informații. De exemplu, în funcție de mult se mișcă steaua, specialiștii pot calcula masa exoplanetei. Ei bine,  odată ce se cunoaște masa și dimensiunea unei planete, astronomii îi pot calcula densitatea, așadar, poate fi luat în calcul un punct de referință la determinarea compoziției respectivului astru. Mai exact, exoplanetele mai dense sunt probabil stâncoase, iar celelalte ar putea fi gazoase.

”Dacă vrem să știm din ce este făcută o planetă, minimul de care avem nevoie este masa și raza ei”, a explicat astronomul Olivier Demangeon.

Cu ajutorul unui telescop imens al Observatorului European, o echipă de cercetători condusă de Olivier Demangeon a făcut unele măsurători ale vitezei radiale ale stelei L 98-59. Ei bine, investigațiile au confirmat că cea mai interioară exoplanetă, L 98-59 b, are în jur de jumătate din masa lui Venus și este probabil stâncoasă. Pe de altă parte, a doua exoplanetă cea mai interioară este de 1,4 ori mai mare decât Terra, fiind probabil stâncoasă.