Home » Life & Style » Timp liber » Sistemul Solar: cum s-a format, câte planete conține și cum se numesc

Sistemul Solar: cum s-a format, câte planete conține și cum se numesc

Balan Daniel / 16.10.2021, 17:21
Sistemul Solar: cum s-a format, câte planete conține și cum se numesc

Atunci când vorbim de Sistemul Solar ne referim la Soare și la toate corurile cerești care se învârt în jurul acestuia. Dar oare câte planete conține Sistemul solar și cum se numesc acestea? Ei bine, toate aceste lucruri le veți afla în următoarele rânduri ale acestui articol.

Cum s-a format Sistemul solar, câte planete conține și cum se numesc acestea

Sistem solar este un ansamblu format din Soare și acele corpuri care orbitează în jurul său. Adică 8 planete (anterior 9) cu aproximativ 210 sateliți planetari cunoscuți; nenumărați asteroizi, unii cu proprii sateliți; comete și alte corpuri înghețate; vaste cantități de gaz și praf foarte slab cunoscute sub numele de mediu interplanetar.

Sistemul solar s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, după colapsul unei regiuni dintr-un vast nor molecular. Potrivit oamenilor de știință, norul molecular avea un diametru de mai mulți ani lumină și s-ar putea ca acesta să fi dat naștere mai multor stele. Totodată norul respectiv era format, în mare parte, din hidrogen, heliu, și cantități nesemnificative de elemente grele, care s-au format în generațiile anterioare de stele.

În momentul colapsului de care vă spuneam, conservarea momentului cinetic a determinat regiunea respectivă să se rotească mai repede. Ei bine, centrul a devenit tot mai fierbinte în raport cu discul din jurul său, iar rotindu-se din ce în ce mai repede s-a aplatizat, luând forma unui disc protoplanetar.

Cum s-a format Sistemul Solar și câte planete are
Cum s-a format Sistemul solar, câte planete sunt în interiorul acestuia și cum se numesc

Formarea planetelor

Ei bine, temperatura din interiorul Sistemului solar era extrem de mare, așadar doar metalele și silicații au rezistat în interiorul fierbinte, iar acestea au dus la formarea planetelor de rocă (Mercur, Venus, Terra și Marte). Pe de altă parte, la mai mare distanță de Soare s-au format giganții gazoși (Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun). În ceea ce privește planetele pitice, acestea sunt 5 la număr: Ceres, Pluto, Eris, Makemake și Haumea.

Cele opt planete se împart în două categorii distincte, în funcție de densitatea lor. Patru planete interioare (Mercur, Venus, Pământ și Marte). Acestea au densități de peste de 3 grame/cm cub. Pe de altă parte, celelalte patru planete exterioare (Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun),care deși sunt mai mari, au densități mai mici de 2 grame/cm cub. Ei bine giganții gazoși sunt compuși în principal din hidrogen și heliu (Jupiter și Saturn) sau din gheață, rocă, hidrogen și heliu (Uranus și Neptun). Pluto este o planetă pitică, de fapt un corp de gheață, cu densitate mică. Pluto este chiar mai mică decât Luna, mai asemănător cu cometele sau cu lunile mari de gheață ale planetelor exterioare, decât cu oricare dintre planete.

După cum spuneam și mai sus, planetele exterioare gigantice sunt mult mai mari decât cele interioare, iar atmosfera acestora. Cu toate acestea, giganții gazoși nu au suprafețe solide, iar densitățile lor sunt extrem de scăzute. Fiecare dintre planetele exterioare are un câmp magnetic, un sistem de inele și multe luni cunoscute, cu mai multe șanse de a fi descoperite. Pluto nu are inele cunoscute și doar cinci luni cunoscute.