Home » Tehnologie & Știinta » De ce planetele sunt rotunde. Detaliul care explică tot

De ce planetele sunt rotunde. Detaliul care explică tot

Manolică Anca / 14.10.2021, 12:22
De ce planetele sunt rotunde. Detaliul care explică tot

De ce planetele sunt rotunde? Ți-ai pus vreodată această întrebare? Există planete de alte forme geometrice în alte părți ale sistemului solar sau dincolo de universul nostru cunoscut? De ce sunt practic sferice și nu, să zicem, cilindrice sau cubice? Află răspunsul în rândurile de mai jos.

De ce planetele sunt rotunde

Faptul că planetele sunt rotunde este este ceva ce considerăm de la sine înțeles, precum am spune că bicicleta are două roți sau că trandafirii sunt roșii. Totuși, te-ai întrebat vredată de ce planetele arată așa, de ce nu au alte forme?

Cele opt planete din Sistemul Solar diferă în multe feluri. Au dimensiuni diferite, sunt la distanțe diferite față de soare, unele sunt mai mici și stâncoase, în timp ce altele sunt mari și gazoase. Dar sunt toate rotunde. De ce toate planetele sunt rotunde?

Explicația este cât se poate de simplă

Planetele se formează atunci când materialul din spațiu începe să se ciocnească și să se aglomereze. La ceva timp, se formează suficient material pentru a avea o cantitate bună de gravitație, forța care ține lucrurile împreună în spațiu. După ce o planetă care se formează este suficient de mare, ea începe să își deschidă drumul în jurul stelei pe care o orbitează. Își folosește gravitația pentru a prinde bucăți de material spațial.

Astfel, forma sferică a corpurilor cerești mari se datorează gravitației. Orice obiect formează în jurul său un câmp gravitațional care acționează ca și cum toată masa corpului ar fi concentrată în centru și va atrage materia către sine. În lunga perioadă de timp de formare a unei planete, materia curge, supusă la căldura reacțiilor sale nucleare interne, și cedează forței puternice a centrului său gravitațional. Distribuția sferică este simetrică în toate direcțiile, astfel că este singura formă geometrică care face ca toată materia de pe planetă să fie cât mai aproape de centrul ei.

De ce planetele sunt rotunde
De ce planetele sunt rotunde

Gravitația este cheia

Gravitația unei planete atrage în mod egal din toate părțile, de la centru spre margini, precum spițele unei roți de bicicletă. Acest lucru face ca forma generală a unei planete să fie rotundă, un cerc tridimensional.

Potrivit celui mai larg model de formare a stelelor și a planetelor acceptat, cunoscut și sub numele de ipoteza nebulară, sistemul solar a început ca un nor învolburat de praf și gaze (adică o nebuloasă). În urmă cu aproximativ 4,57 miliarde de ani, s-a întâmplat ceva care a provocat prăbușirea norului, posibil să fie rezultatul trecerii unei stele sau a undelor de șoc de la o supernovă. Iar rezultatul final a fost un colaps gravitațional în centrul norului.

Din această cauză, dunele de praf și gaze au început să se acumuleze în regiuni mai dense și pe măsură ce regiunile mai dense au atras mai multă materie, conservarea impulsului a făcut ca acestea să înceapă să se rotească, în timp ce creșterea presiunii le-a făcut să se încălzească. Mare parte a materialului a ajuns într-o minge în centrul care a format Soarele, în timp ce restul materiei s-a aplatizat într-un disc înconjurător, adică un disc protoplanetar.

Planetele s-au format prin acumularea acestui disc, praful și gazul contopindu-se pentru a forma corpuri din ce în ce mai mari.