Home » Când, unde, cum » 16 lucruri uimitoare despre Terra. Motivul pentru care este o planetă unică în sistemul solar

16 lucruri uimitoare despre Terra. Motivul pentru care este o planetă unică în sistemul solar

Manolică Anca / 12.10.2021, 17:00
16 lucruri uimitoare despre Terra. Motivul pentru care este o planetă unică în sistemul solar

Pământul este unic printre planetele din sistemul nostru solar. Condițiile sale particulare permit viețuirea oamenilor și a tot felul specii de plante și animale. „Casa” noastră este o lume diferită de oricare alta: are munți înalți și văi adânci, păduri umede și deșerturi aride, climat cald și rece și găzduiește peste 7,5 miliarde de oameni. Află o mulțime de lucruri uimitoare despre Terra.

Terra, o lume diferită de oricare alta

Pământul este a treia planetă de la Soare și are o rază de 6.371 km. Este a cincea cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, cea mai mare dintre cele patru planete stâncoase și cea mai mare dintre planetele telurice ale Sistemului Solar, atât pentru masă, cât și pentru diametru. Numele său este, de asemenea, special și unic, deoarece toate celelalte planete din sistemul solar poartă numele unei zeități grecești sau romane.

Deși nu putem simți, Pământul se mișcă pe orbita sa cu o viteză medie de aproximativ 30 de kilometri pe secundă. În acest timp, planeta noastră se află în medie la 150 de milioane de kilometri distanță de Soare, o distanță pe care viteza luminii ar parcurge-o în circa opt minute pentru a ajunge la Pământ.

Pământul se rotește pe axa sa la fiecare 23,9 ore, definind zi și noapte pentru locuitorii suprafeței. Această axă de rotație este înclinată la 23,4 grade față de planul orbitei Pământului în jurul Soarelui, care ne oferă anotimpurile prețioase .

Lucruri uimitoare despre Terra

Dacă ești curios să afli și mai multe curiozități despre Pământ, continuă să citești rândurile următoare:

  • Apă vs. Uscat

Perra este formată din 70,8% apă și 29,2% uscat. Din toată această cantitate de apă, 96,5% se regăsește în oceanele Pământului, iar celelalte 3,5% se găsesc în lacurile de apă dulce, ghețarii și capacele polare.

  • Compoziție chimică

Pământul este compus din: 34,6% fier, 29,5% oxigen, 15,2% siliciu, 12,7% magneziu, 2,4% nichel, 1,9% sulf și 0,05% titan. Masa pământului este de aproximativ 5,97 x 1.024 kilograme.

  • Lucruri uimitoare despre Terra. Distanța față de Soare și Lună

Deoarece Luna urmează o orbită eliptică în jurul Pământului, iar Pământul urmează o orbită eliptică în jurul Soarelui, distanța dintre Pământ și aceste două corpuri variază în funcție de timp. Distanța medie între Pământ și Lună este de 384.000 de kilometri. Distanța medie între Pământ și Soare este de aproximativ 150 de milioane de kilometri.

Lucruri uimitoare despre Terra
Lucruri uimitoare despre Terra
  • Circumferinţa Terrei

Forma Pământului este aproape sferică. Grație rotației, acesta este aplatizat la poli și bombat în jurul Ecuatorului, astfel că cea mai bună aproximare a formei Pământului este: un sferoid aplatizat. Diametrul Pământului la Ecuator este de 12.756 km, iar circumferința Pământului la Ecuator este de 40.076 km.

  • Lucruri uimitoare despre Terra. Conținutul atmosferei

Atmosfera Pământului este formată din 77% azot, 21% oxigen și urme de argon, bioxid de carbon și apă. Cele cinci straturi principale ale atmosferei, de la cel mai jos la cel mai înalt, sunt troposfera, stratosfera, mezosfera, termosfera și exosfera.

  • Cel mai înalt punct al planetei

Cel mai înalt punct al Terrei este Muntele Everest, un vârf din Himalaya care atinge 8.848 de metri deasupra nivelului mării. Prima ascensiune confirmată a avut loc pe 29 mai 1953, când neozeelandezul Edmund Hillary și nepalezul Tenzing Norgay au ajuns în vârful acelui munte pentru prima dată în istorie.

  • Cel mai jos punct al planetei

Cel mai de jos punct de pe Pământ este Marea Moartă a Israelului, care ajunge la 417 metri sub nivelul mării. Aceasta este cunoscută pentru conținutul său ridicat de sare, care îți permite practic să plutești pe apă. În ciuda numelui său, este un loc foarte plin de viață, deoarece se regăsesc o mulțime de organisme adaptate să trăiască în ape cu cantități mari de săruri.

  • Cel mai adânc loc din ocean

Cel mai adânc punct din ocean este o secțiune a Groapei Marianelor cunoscută sub numele de „Challenger Deep”. Are o adâncime cuprinsă între 10.898 și 10.916 metri sub nivelul mării. Presiunea ridicată a apei din această zonă face extrem de dificilă explorarea (este de aproximativ 1.095 ori mai mare decât cea a suprafeței).

  • Lucruri uimitoare despre Terra. Cea mai ridicată temperatură

Cea mai mare temperatură înregistrată vreodată pe Terra a fost de 56,7 ° C, la Greenland Ranch din Death Valley din California, SUA, pe 10 iulie 1913. A doua cea mai mare a fost înregistrată în San Luis Río Colorado, în Sonora, Mexic, de 52,5 ºC, pe 15 iunie 1966.

  • Cea mai scazută temperatură

La polul opus, cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată în Vostok, Antarctica, pe 21 iulie 1983, atunci când s-a ajuns la -98 ° C. Această înregistrare a fost obținută cu date prin satelit la aproximativ 100 de situri situate în stratul de gheață din estul Antarcticii. Baza Vostok este o stație de cercetare rusă din Antarctica de Est, aflată la 3.489 de metri altitudine.

Cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată în Vostok, Antarctica
Cea mai scăzută temperatură a fost înregistrată în Vostok, Antarctica
  • Populația

Potrivit datelor din decembrie 2018, populația planetei este estimată la 7,537 milioane de oameni. Cele mai populate țări sunt China, India, Statele Unite, Indonezia și Brazilia. Creșterea anuală a populației începând cu 2018 este estimată la aproximativ 1,09%, ceea ce înseamnă că populația crește cu 83 de milioane de oameni pe an.

  • Lucruri uimitoare despre Terra. Câte țări există

În lume, există 195 de țări, inclusiv Sfântul Scaun (orașul-stat al Vaticanului) și statul Palestina, ambele recunoscute de Organizația Națiunilor Unite drept „state observatoare nemembre”. Cea mai nouă țară este Sudanul de Sud, care a fost fondat în 2011 după separarea de Republica Sudan.

  • Există un continent divizat

Anul trecut, o uriașă prăpastie a apărut în Marea Rift Valley din Kenya, în urma ploilor abundente și a activității seismice. Fisura s-a întins pe câțiva kilometri lungime și a avut o lățime de peste 15 metri. Aceasta se datorează schimbărilor care au loc în prezent adânc sub suprafața Pământului, în plăcile crustale de sub Africa.

Africa se așează pe două plăci: cea mai mare parte a continentului se sprijină pe placa nubiană, dar o parte din Africa de Est se află pe placa somaleză. Modificările tectonice, conduse de mantaua activă, îndepărtează plăcile, care pot determina apariția fisurilor în suprafață. Cu toate acestea, va dura zeci de milioane de ani până când continentul să se separe în două părți.

  • Lucruri uimitoare despre Terra. Gravitația este inegală

Deoarece planeta nu este o sferă perfectă, masa sa este distribuită inegal. Și masa neuniformă înseamnă gravitație ușor neuniformă. O anomalie misterioasă gravitațională se regăsește în Golful Hudson din Canada. Această zonă este mai puțin severă decât alte regiuni, iar un studiu din 2007 a constatat că topirea ghețarilor este cauza.

Gheața care a acoperit odată zona în ultima eră glaciară s-a topit cu mult timp în urmă, dar Pământul nu și-a revenit complet. Deoarece gravitația pe o zonă este proporțională cu masa din acea regiune, gravitația este puțin mai puternică în amprenta stratului de gheață. Ușoara deformare a crustei reprezintă 25-45% din greutatea neobișnuit de mică.

  • O lume bogată în păsări

Pe Pământ există între 9.000 și 10.000 de specii de păsări. Numai în Columbia sau Peru există peste 1.800. Cea mai comună specie nu este porumbelul sau vrabia, ci puiul domestic, dintre care se spune că există aproximativ 24.000 de milioane de exemplare. Fazanii și prepelițele sunt următoarele specii îî numeroase.

  • Minerale misterioase

Un mineral care nu a mai fost văzut până acum în natură a apărut recent într-un mic diamant excavat din mina Cullinan din Africa de Sud. Deși măsoară doar 3 milimetri lungime, diamantul conține o multitudine de informații pentru geologi despre acest mineral rar, cunoscut sub numele de perovskit de silicat de calciu (CaSiO3).

Se crede că acesta este foarte comun în subteran și este probabil al patrulea mineral cel mai frecvent din interiorul Pământului. Dar este instabil și, prin urmare, este extrem de dificil de localizat la sol.