Home » Când, unde, cum » 9 superstiții despre păsări. Această pasăre este considerată mare noroc la casa omului

9 superstiții despre păsări. Această pasăre este considerată mare noroc la casa omului

Manolică Anca / 30.06.2021, 09:30
9 superstiții despre păsări. Această pasăre este considerată mare noroc la casa omului

Superstiții despre păsări bine înrădăciate. Ce mesaje ascunse transmit acestea. De ce nu este bine să superi barza şi cum transmite cucul câţi ani mai are omul de trăit.

Superstiții despre păsări

În tradiţia poporului român există o foarte multe credinţe despre păsări care ne dezvăluie legătura sacră dintre natură și oamenii simpli de altădată. Aceste semnificaţii se regăsesc în multe melodii populare sau au fost inserate într-o mulțime de poezii sau basme.

Păsările călătoare și păsările cântătoare sunt semne bune, aducătoare de noroc și de belșug, pe când păsările cu penajul negru precum corbii sau ciorile sunt văzute și astăzi cu o oarecare teamă, deși se știe cât sunt de inteligente.

  • Superstiții despre păsări. Barza, vestitor al binelui

Mai spunem și astăzi că barza anunță nașterea unui copil și, în general, peste tot în Europa, această pasăre călătoare, puternică și foarte elegantă, este considerată o pasăre aducătoare de noroc. Pe vremuri, era interzis să prinzi sau să omori o barză sau un stârc. Și cuiburile lor erau bine ocrotite și nimeni nu îndrăznea să le strice, din teamă că mari nenorociri aveau să se abată asupra casei lui.

Barza este considerată o pasăre sacră în multe locuri din Europa, fiind ocrotită prin lege. Barza îți ferește casa de rele, însă dacă atentezi asupra cuibului ei, se spune că ea va lua foc din altă vatră și îți va da foc la casă.

  • Rândunica, mare noroc la casa omului

Cine are rândunele la acoperișul casei, se poate declara un om foarte norocos. Acestea prind mii de larve de insecte și țânțari zilnic pentru a își hrăni puiuții și arată că zona în care trăiești continuă să aibă un aer curat și bun. Cele mai vechi superstiții despre păsări spun că rândunica este aducătoare de ploaie, de vești bune și belșug în casa căruia „locuiește”.

  • Cucul, cea mai cântată pasăre în folclor

Cucul
Cucul

Pasărea sură, cu obiceiurile și cântecul ei ieșite din comun, a dat naștere multor superstiții stranii. Se spune că nu vine primăvara până nu cântă această pasăre și nu de puține ori chiar s-a adeverit acest lucru. Acesta revine din „țările calde” abia când vremea se încălzește bine.

O altă credință spune că dacă auzi cucul cântând din dreapta, vei avea parte numai de bine. De partea cealaltă, dacă auzi cucul cântând din spate sau din stânga, ar trebui să te aștepți și la ceva lucruri rele.

Cine aude cucul cântând de mai multe ori, se spune că este un om norocos, va avea parte de o soartă bună și va trăi mulți ani. În schimb, cine aude cucul cântând doar o dată se teme că va muri curând. De asemenea, se mai crede că, dacă auzi cucul cântând și ai buzunarele pline de bani, vei fi bogat și îți va merge bine tot anul, dar dacă ai buzunarele goale, atunci cântă a sărăcie.

Alte superstiții despre păsări populare și azi

  • Dacă te pică o pasăre cu găinaț, vei avea o zi foarte norocoasă, vei primi bani sau vești bune.
  • Dacă vezio  coțofană pe gard sau în curte, este semn că îți se anunță că vin rude în vizită.
  • Dacă începe să cânte cioara lângă casă, atunci ea vestește ploaie rece și furtună.
  • Dacă auzi pitpalacul (prepelița) fără să fi mâncat în acea zi, se spune că te așteaptă mare sărăcie și foame.
  • Porumbeii sălbatici vestesc sărăcie și nenorociri, de aceea, casa la care aceștia se înmulțesc va rămâne pustie.
  • Rândunica vestește ploaie bună și mănoasă când zboară foarte aproape de pământ.