Home » Când, unde, cum » Ce înseamnă “a picat de fazan” și de unde provine expresia

Ce înseamnă “a picat de fazan” și de unde provine expresia

Manolică Anca / 29.05.2021, 15:05
Ce înseamnă “a picat de fazan” și de unde provine expresia

Cu siguranță ai auzit și tu măcar o dată expresia “a picat de fazan” și poate te-ai întrebat de unde provine. Să aibă legătură cu pasărea cu penaj viu colorat sau cu jocul fazan? Iată ce înseamnă de fapt această expresie.

Ce înseamnă “a picat de fazan” și de unde provine expresia

Fazanul, originar din Asia, a fost adus în țara noastră încă de pe vremea romanilor, găzduind astăzi mai multe subspecii de fazani. Fazanul comun originar de pe malul estic al Mării Negre a fost adus în Europa de greci și romani. Fazanul gulerat este originar din partea de est a Chinei și fazanul mongolic, originar din centrul Asiei, a fost adus în Europa în jurul anului 1900, fiind și cel mai mare fazan din România, cântărind peste 1,5 kilograme.

Ciclul de viață al unui fazan sălbatic poate fi împărțit în patru etape, având legătură cu anotimpurile. Însă, majoritatea fazanilor cedează mai degrabă mortalității din cauza vânatului, decât al bătrâneții sau al bolii. durata medie de viață a unui fazan sălbatic este de numai un an.

Se spune că în timp ce făzănița clocește ouăle, fazanul are mare grijă de ea, după care aceasta se ridică și pleacă. Fazanul, neavând ce face, se ocupă de cuib și asteaptă până ies puii, fiindcă făzănița nu mai trece pe acolo. Din această cauză, a apărut și expresia „a căzut de fazan” sau „l-a luat de fazan”, adică a lua pe cineva de fraier sau a crede pe cineva prost.

Ce înseamnă “a picat de fazan”
Ce înseamnă “a picat de fazan”

În realitate, lucrurile nu stau chiar așa

Acest proces de înmulțire a fazanilor este o muncă de echipă și un întreg parcurs „romantic”. Femelele fazan sunt atrase de cântatul masculilor, pe măsură ce aceștia încep să-și extindă teritoriul. Odată construit un cuib, acestea depun în medie 12 ouă, câte unul în fiecare zi.

După ce începe să incubeze ouăle, cam prin luna mai, găina părăsește cuibul însă o dată sau de două ori pe zi, pentru a se hrăni. Ouăle se vor incuba timp de 23 de zile și vor ecloza în decurs de o zi una după alta, în luna iunie. Imediat ce puii ies din coajă, mama îi duce pe câmpuri unde se regăsesc multe insecte de hrănit. De altfel, peste 90% din dieta puilor este compusă din insecte.

Puii rămân aproape de casă, inițial îndepărtându-se doar de la 4 la 8 hectare de cuib. Cu timpul, raza de acțiune crește la peste 28 de hectare de la cuib. Mamele stau alături de puii lor vreme de 8-10 săptămâni, iar păsările cresc timp de 21 de săptămâni.

Fazanii se îngrașă mult înainte de a veni iarna

Imediat ce vremea începe să se răcească, fazanii mănâncă și se îngrășă foarte mult, pregătindu-se pentru frigul iernii. Consumă cantități mari de cereale și semințe, dar preferă porumbul ca element de bază al dietei. Pe măsură ce fazanii ei mănâncă aceste boabe, corpul lor transformă rapid carbohidrații în grăsimi, necesare pentru supraviețuirea pe timpul iernii.

Orice fazan care a supraviețuit sezonului de vânătoare de toamnă va începe să ierneze cu puțin înainte de căderea zăpezii. Pe măsură ce temperaturile scad și sursele de hrană încep să devină rare, starea de sănătate a fazanilor devine tot mai precară, alegând să se retragă în zone de habitat mai mici. Acest lucru le face să fie o țintă și hrană bună pentru multe mamifere carnivore.