Home » Tehnologie & Știinta » NASA vrea să construiască un reactor nuclear pe Lună. Totul despre planul ambițios. Data anunțată

NASA vrea să construiască un reactor nuclear pe Lună. Totul despre planul ambițios. Data anunțată

Cojocaru Cristian / 23.11.2021, 14:13
NASA vrea să construiască un reactor nuclear pe Lună. Totul despre planul ambițios. Data anunțată

NASA plănuiește să construiască un reactor nuclear pe Lună. Află cum vor americanii să pună bazele unei surse de energie selenare, dar și când ar putea avea loc acest lucru.

NASA are planuri mari: construcția unui reactor nuclear pe Lună

NASA dorește să construiască o centrală nucleară cu fisiune pe Lună, după cum se arată într-un anunț de vineri, 19 noiembrie 2021. Instituția a mai transmis că acceptă propuneri pentru proiectarea inițială a sistemului. Associated Press a transmis că NASA lucrează cu Laboratorul Național Idaho al Departamentului de Energie al SUA pentru a crea sursa de energie, independentă de soare, pentru misiunile pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu.

”Furnizarea unui sistem fiabil, de mare putere pe Lună este un următor pas vital în explorarea spațiului uman, iar realizarea acestuia este la îndemâna noastră”, a declarat Sebastian Corbisiero, șeful proiectului Fission Surface Power în cadrul laboratorului, într-un comunicat de presă.

Aceste propuneri urmează să fie acceptate până în data de 19 februarie 2022. Planul are la bază construcția reactorului pe Pământ, iar apoi trimiterea acestuia pe Lună. Sistemele de alimentare cu fisiune de suprafață ar putea furniza energie susținută indiferent de condițiile de mediu ale lunii, potrivit sursei citate. Dacă centrala electrică are succes pe Lună, următorul obiectiv al NASA ar fi să pună una pe Marte.

”Mă aştept ca sistemele de energie electrică de fisiune să beneficieze în mare măsură de planurile noastre pentru arhitecturile energetice pentru Lună şi Marte şi chiar să stimuleze inovarea pentru utilizarea lor, aici pe Pământ”, a declarat Jim Reuter, administrator asociat al Direcţiei misiunii de tehnologie spaţială a NASA, într-un comunicat.

nasa reactor nuclear
NASA are mai multe cerinte cu privire la datele tehnice ale reactorului nuclear

Cerințele instituției cu privire la detaliile tehnice ale reactorului

Planurile prezentate pentru sistemul de energie electrică de la suprafața de fisiune ar trebui să includă un miez de reactor alimentat cu uraniu, un sistem de transformare a energiei nucleare în energie utilizabilă, un sistem de management termic pentru a menține rece reactorul și un sistem de distribuție care furnizează nu mai puțin de 40 de kilowați de energie continuă, cee ce reprezintă energie electrică timp de 10 ani în mediul selenar.

Dintre cerințele exprimate de către instituție face parte și faptul că acesta să se oprească și să pornească singur, fără intervenție umană. Totodată, acesta ar tebui să poată fi operat de pe puntea de aselenizare și să poată fi scos de pe puntea de aselenizare și rulat pe un sistem mobil pentru a putea fi transportat către un alt loc lunar pentru a putea fi operat.

Tot dintre cerințe face parte și ideea ca atunci când este lansat de pe Pământ pe Lună, acesta ar trebui să poată încăpea într-un cilindru cu diametrul de 4 metri și o lungime de 6 metri. Greutatea face parte și ea din cerințe, astfel că acesta nu ar trebui să cântărească mai mult de 6.000 de kilograme.

Laboratorul Național Idaho a colaborat cu NASA la diferite proiecte în trecut. Cel mai recent, laboratorul a ajutat la alimentarea roverului Marte Perseverance de la NASA cu un sistem de alimentare cu radioizotopi, care transformă căldura generată de degradarea naturală a plutoniului-238 în energie electrică. Roverul de dimensiunea unei mașini a aterizat pe Marte în februarie și a rămas activ pe planeta roșie.