Home » Tehnologie & Știinta » Calea Lactee – 13 lucruri surprinzătoare. De ce se numește galaxia noastră așa și ce spune una dintre cele mai vechi legende despre ea

Calea Lactee – 13 lucruri surprinzătoare. De ce se numește galaxia noastră așa și ce spune una dintre cele mai vechi legende despre ea

Cojocaru Cristian / 14.01.2022, 10:50
Calea Lactee – 13 lucruri surprinzătoare. De ce se numește galaxia noastră așa și ce spune una dintre cele mai vechi legende despre ea

Galaxia noastră se numește Calea Lactee, iar aceasta ascunde nenumărate lucruri suprinzătoare. Numele acesteia nu a fost ales întâmplător, el având legătură cu mitologia greacă. Află câteva lucruri fascinante despre galaxia care găzduiește Sistemul Solar și implicit, planeta Pământ, dar și provenineța numelui acesteia.

Lucruri pe care probabil nu le știai despre Calea Lactee

Originea numelui are la bază mitologia greacă și este strâns legată de legena potrivit căreia, Zeus dorea să îl facă pe fiul său Heracles nemuritor, astfel că l-a pus la sânul Herei care era soția lui Zeus dar nu și mama lui Heracles, atunci când aceasta dormea. În încercarea de a-l da la o parte pe Heracles de la sân, pe cer a rămas urma albicioasă a laptelui, formând „Calea Lactee”.

În nopțile senine, cel mai vizibil loc al Galaxiei noastre este la tropice. După cum arată datele furnizate de telescopul spațial Kepler, Calea Lactee cuprinde între 200 – 400 de miliarde de stele și a luat naștere acum 13,2 miliarde de ani. Cu toate că în Antichitate, astronomii vremurilor au încercat să determine locul Căii Lactee, iar abia în secolul XVI-lea, Galileo Galilei a lansat ideea potrivit căreia ar fi vorba despre un nor dens de stele.

În anul 1750, Thomas Wright concepea un model al Galaxiei, imaginația sa dând naștere unui disc presărat de stele, iar Soarele aflat în mijlocul ei. Cu toate că de-a lungul anilor, nume importante au încercat diferite modele, în anii 2000, cu ajutorul tehnologiei performante, au fost adăugate informații importante din care reiese că este o galaxie de tip spiralat.

lucruri calea lactee
Calea Lactee poate fi observata cel mai bine la tropice

Piticele roșii ar putea conține apă în stare lichidă

Totodată, estimările arată că 83% din masa galaxiei provine din materia întunecată. Diametrul discului este cuprins între 70.000- 100.000 de ani lumină, iar distanța dintre centrul Căii Lactee și Soare este de aproximativ 26.000 de ani lumină. În mijlocul acesteia se află gaura neagră supermasivă Saggitarius A, despre care se știe că are o masă de 4 milioane de ori mai mare ca a Soarelui.

Potrivit informațiilor făcute publice în anul 2009, viteza de rotație a Galaxiei noastre este de 254 km/s. Cea mai apropiată altă galaxie de Calea Lactee este Andromeda la o distanță de aproximativ 2,9 milioane de ani lumină. Cu toate acestea, există în jur și galaxii mai mici precum „Câinele Mare” – 25.000 de ani lumină, „Marele nor al lui Magellan” și „Micul nor al lui Magellan” – 179.000 de ani lumină.

Telescopul Hubble a descoperit ceea ce se numește „Curentul Magellan” și este format din cei doi nori, însă acesta va fi captat până la urmă de Calea Lactee. Unul dintre cele mai interesante fenomene cosmice care au loc în galaxia noastră constă în supernove, având loc de aproximativ trei ori la o sută de ani. Una dintre cele mai cunoscute au avut loc în anul 1054 și a dat naștere „Nebuloasei Racului”.

Cu ajutorul modelării informatice s-a descoperit faptul că în mai multe locuri ale Căii Lactee au loc fenomene care sunt incompatibile cu viața. Cu toate acestea, potrivit unui studiu efectuat s-a arătat că mai mult de 60 de miliarde de stele din Calea Lactee ar putea fi locuite. Această teorie are la bază existența piticelor roșii unde, apa ar putea exista în stare lichidă.

Cu toate că tehnologia evoluează, în continuare Calea Lactee și Universul întreg reprezintă, în permanență, surse de noi informații și explorare.