Home » Tehnologie & Știinta » Camera video inteligentă îți măsoară semnele vitale la fel de precis ca aparatura medicală

Camera video inteligentă îți măsoară semnele vitale la fel de precis ca aparatura medicală

George Stanciu / 09.12.2016, 12:26
Camera video inteligentă îți măsoară semnele vitale la fel de precis ca aparatura medicală

Dispozitivele purtabile care îți dau detalii despre starea de sănătate ar putea deveni istorie, iar camera video inteligentă vrea să se asigure de asta.

Un startup din Marea Britanie are de gând să ducă monitorizarea sănătății la un nou nivel, prin intermediul unei tehnologii care poate verifica semnele vitale ale cuiva, fără să-l atingă. Ce este cel mai impresionant este că nu e nevoie de hardware, ci doar de software, ce poate să ruleze pe o cameră video standard.

CEO-ul Oxehealth, Hugh Lloyd-Jukes afirmă că ”noi nu construim hardware. Aplicația noastră poate fi încărcată într-o cameră video standard. Lucrăm cu parteneri comerciali ce construiesc soluții hardware pentru ceea ce oferim noi, în materie de software, dar care lucrează și la integrare, pentru a oferi suportul necesar pachetului.”

Transformarea unei camere video clasice într-un astfel de sistem de monitorizat necesită ceva ingeniozitate. Aplicația se folosește de tehnica numită fotopletismografie pentru a monitoriza ritmul cardiac, observând schimbări imperceptibile ochiului la nivelul pielii pacientului, de fiecare dată când inima bate. Algoritmii Oxecam au capabilitatea de a detecta schimbările analizând pixelii din feed-ul video, dintr-o cameră video digitală standard. Astfel, camera video poate să urmărească ritmul cardiac al unei persoane chiar și de la o distanță de câțiva metri.

În mod asemănător poate fi analizată și respirația unui pacient. Aplicația monitorizează mișcările mecanice subtile ale corpului într-un astfel de moment, arată digitaltrends.com.

Studiile clinice de la Oxford University, dar și de pe teren, au dovedit că algoritmul creat de Oxecam, din camera video măsoară semnele vitale la fel de precis ca aparatura medicală standard folosită de spitale.

În viitor, startup-ul speră ca o asemenea tehnologie să poată ieși din sfera medicală. O soluție ideală ar fi integrarea de astfel de camere video în bordul mașinilor, pentru a monitoriza semnele vitale ale șoferului.