Home » Tehnologie & Știinta » Când a luat naștere Universul. Misterul pe care oamenii de știință au încercat să-l deslușească

Când a luat naștere Universul. Misterul pe care oamenii de știință au încercat să-l deslușească

Cojocaru Cristian / 11.02.2022, 17:52
Când a luat naștere Universul. Misterul pe care oamenii de știință au încercat să-l deslușească

Există mai multe teorii în ceea ce privește modalitatea prin care Universul a luat naștere, iar Big Bang-ul pare să fie cea cu cel mai mare număr de adepți dintre astronomi. Cu toate acestea, nu suntem siguri cum a început Universul așa cum nu avem siguranță cu privire la multe alte lucruri din domeniul astronomiei.

Big Bang este teoria preferată  cu privire la modul în care Universul a luat naștere

Acest lucru se datorează dovezilor pe care le avem și observațiilor care susțin că această teorie este valabilă. Teoria Big Bang ne spune că în urmă cu puțin sub 14 miliarde de ani, Universul era ceva foarte, foarte diferit de ceea ce știm acum. Este greu de imaginat, dar putem face un efort.

Era o regiune de dimensiuni minuscule, mult mai mică decât capul unui ac. Și în acel spațiu era o temperatură și o densitate foarte ridicată. Adică a avut condiții foarte extreme, nimic din ceea ce știm sau din ceea ce există în universul nostru astăzi nu este nici măcar asemănător. Și apoi s-a întâmplat ceva care a declanșat începutul a ceea ce mai târziu a devenit Universul nostru. Ceea ce s-a întâmplat este că dintr-un motiv oarecare acea regiune minusculă, foarte fierbinte și foarte densă a început să se extindă.

Modul în care cineva își poate imagina acest lucru este ca un balon dezumflat cu niște puncte pictate pe suprafața sa. Când începi să-l umfli, acele puncte se îndepărtează unele de altele. Practic, ceea ce a cauzat acea expansiune este că acele condiții extreme care existau la început scădeau, la fel și temperatura și densitatea scădeau.

Au avut loc mai multe etape cruciale dar să spunem că au fost date condițiile pentru ca, mai întâi, să apară protonii și neutronii. Protonii sunt particule subatomice, adică sunt mai mici decât atomul, au sarcină electrică pozitivă și sunt formați prin unirea a trei particule elementare numite quarci. Neutronii sunt, de asemenea, particule subatomice, nu au sarcină electrică și sunt, de asemenea, formați din trei quarci.

După formarea protonilor și neutronilor, la trei minute după Big Bang, au apărut primele nuclee. Puțin mai târziu, electronii au putut să se asocieze cu protoni și neutroni și au dat naștere la atomi neutri. Acest lucru a durat ceva timp, iar până la formarea primilor atomi au trecut aproximativ 300.000 de ani.

De fapt, doar hidrogenul s-ar fi putut forma, astfel că aproape tot hidrogenul din Univers provine din Big Bang, la fel și heliu și litiu. Toate celelalte elemente chimice provin dintr-o etapă ulterioară, când s-au format primele stele și galaxii. Dar acel hidrogen și acel heliu au fost materia primă din care a fost generat tot ceea ce știm.

Au fost etape întunecate despre care nu există nicio informație, astfel că nu putem fi 100% siguri că Big Bang-ul este teoria corectă. Dar, pe lângă acele etape întunecate, există și altele care au permis fotonilor, luminii care era produsă în acel moment, să plece de acolo și să ajungă astăzi.

naștere universul
Teoria Big-Bang este cea mai plauzibila in ceea ce priveste nasterea Universului

Teoria mai multor Universuri

Cu toate că în prezent, lumina poate fi studiată și ne oferă nenumărate informații despre ceea ce s-ar fi putut înâmpla atunci, în continuare există nenumărate necunoscute despre acele etape incipiente ale Universului. Cu aceste informații putem ști că au existat momente când acest Univers a permis să fie date condiții, de exemplu, pentru formarea galaxiilor.

Prima regiune a fost foarte uniformă, dar când a început să se extindă, au început să apară mici diferențe între unele regiuni și altele, iar acele mici diferențe au făcut ca galaxiile și stelele să se formeze mai târziu. Dacă totul ar fi rămas la fel, poate că nu ar fi fost îndeplinite condițiile pentru formarea galaxiilor și a stelelor pentru că, în final, formarea lor provine din neomogenități de temperatură sau le-am putea numi lucrui neregulate din Univers, astfel luând naștere cosmosul.

Există unele teorii care speculează ideea că regiunea din care a pornit totul nu putea fi singura, adică ar fi putut exista diferite regiuni similare care au început și ele să se extindă și fiecare dintre ele a dat naștere Universului. Aceasta este teoria universurilor multiple. Există astronomi care au această ipoteză ca domeniu de cercetare.

Dar, în realitate, nu există nicio dovadă în acest sens, așa cum avem pentru teoria Big Bang ca începutul cosmosului nostru. În astronomie, ca și în restul științelor, teoria și observațiile trebuie să meargă mână în mână. Sunt multe lucruri care au sens matematic și acesta despre universuri multiple poate avea sens matematic și fizic, dar până când nu este observat și nu obținem dovezi, chiar dacă este indirectă, nu poate fi afirmată.