Home » Tehnologie & Știinta » Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le faci în cazul în care îți este spart contul de Facebook

Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le faci în cazul în care îți este spart contul de Facebook

Cojocaru Cristian / 02.09.2021, 13:07
Care sunt primele lucruri pe care trebuie să le faci în cazul în care îți este spart contul de Facebook

Securitatea conturilor de socializare cunoaște îmbunătățiri permanente. Asta nu înseamnă că nu poate fi spart contul tău de Facebook. Iată ce pași trebuie să urmezi pentru a-l securiza.

Ce poți face dacă îți este spart contul de Facebook

De fiecare dată, cea mai populară rețea de socializare din lume, Facebook te anunță atunci când un alt dispozitiv s-a conectat pe contul tău de utilizator. În cazul în care observi o astfel de activitate suspectă dar și postări care nu îți aparțin, sunt mari șanse ca al tău cont de Facebook să fi fost spart.

Deși tinzi să crezi că al tău cont este securizat cu ajutorul username-ului și al parolei, lucrurile nu stau chiar așa de simplu. Hackerii sunt tot timpul în căutare de noi modalități pentru a obține acces la diferite conturi sau sisteme. Indiferent că informațiile obținute sunt utilizate pentru a fura identități sau a distribui fișiere malware, recomandat este să utilizezi o securizare optimă fiecărui cont pe care îl ai.

În primul rând trebuie să verifici dacă ți-a fost accesat contul de Facebook. Pentru a face asta, trebuie să apeși săgeata din colțul dreapta-sus al paginii tale. În meniu, selectează Setări de confidențialitate și alege categoria Setări. Un nou meniu se va deschide de unde trebuie să alegi Securitate și conectare iar apoi, accesează Unde te-ai conectat. În acel meniu îți vor fi arătate toate dispozitivele folosite pentru conectarea la contul tău de Facebook precum și data și locul de unde a fost făcută accesarea. În cazul în care observi o conectare necunoscută, atunci sunt mari șanse ca al tău cont să fi fost accesat de către altcineva.

Ceea ce trebuie să faci mai departe este să dai click pe cele treci puncte din dreptul sesiunii respective și alege opțiunea ”Nu e vorba de tine?”. O nouă fereastră ți se va deschide unde vei da click pe Securizează contul, urmând a efectua toți pașii puși la dispoziție de Facebook. După aceea, revino la sesiunile de logare și apasă butonul Deconectare de la toate dispozitivele.

spart contul facebook
Care sunt semnele care iti arata ca a fost accesat contul tau de Facebook

Securizarea contului tău de Facebook

Anumite particularități îți pot arăta că al tău cont a fost accesat în mod ilegal:

  • datele personale introduse au fost modificate;
  • în newsfeed-ul tău apar postări pe care nu le-ai efectuat;
  • cereri de prietenie au fost trimise de pe contul tău;
  • contul tău a fost utilizat pentru a trimite mesaje pe care nu le-a scris niciodată.

În cazul în care într-adevăr, contul tău a fost spart, în primul rând va trebui să te deconectezi de la toate dispozitivele și să îți schimbi parola. După aceea, trimite o sesizare către Facebook în care menționezi cele întâmplate. Pentru a ajunge la pagina de asistență pentru conturile sparte, mergi la săgeata din colțul dreapta-sus al paginii și accesează. Din meniu, alege Centrul de ajutor, iar apoi Politicile și raportarea situate în partea de sus a paginii.

O nouă fereastră se va deschide de unde vei alege Conturi sparte și conturi false. Accesează de acolo Cred că mi-a fost spart contul de Facebook sau cineva îl folosește fără permisiunea mea. Ulterior, va trebui să dai click pe link-ul https://www.facebook.com/hacked, iar Facebook te va direcționa către o pagină unde va trebui să răspunzi mai multor întrebări.

Pe lângă schimbarea parolei de Facebook este recomandată schimbarea parolei de e-mail. Este indicat ca aceasta să conțină o combinație de litere mici, litere mari, cifre și caractere speciale și să nu aibă mai puțin de 8 caractere. Pentru a-ți securiza și mai bine contul, utilizează 2FA sau autentificarea prin 2 factori.

Mergi la Setări, iar pe coloana din stânga alege catergoria Securitate și conectare. În mijlocul paginii vei găsi Autentificare cu doi factori, fiind o modalitate de securitat emai greu de spart.