Home » Tehnologie & Știinta » Câți cai putere are de fapt un cal. Pare o întrebare ciudată, dar mulți sunt curioși să afle răspunsul

Câți cai putere are de fapt un cal. Pare o întrebare ciudată, dar mulți sunt curioși să afle răspunsul

Cojocaru Cristian / 11.01.2022, 12:23
Câți cai putere are de fapt un cal. Pare o întrebare ciudată, dar mulți sunt curioși să afle răspunsul

Atunci când cumperi o mașină, puterea acesteia este măsurată în cai putere. Pe baza acestui termen, poți presupune că un cal poate produce aproximativ un cal putere. Din punct de vedere lingvistic are sens, însă în realitate lucrurile stau diferit. Află câți cai putere are, de fapt, un cal.

Un cal are mai mulți cai putere

Probabil că nu știai însă puterea maximă a unui cal este, de fapt, mult mai apropiat de 15 cai putere, după cum se arată pe site-ul de educație energetică al Universității din Calgary. De fapt, un nume mai potrivit pentru unitate ar putea fi „puterea umană”, având în vedere că o persoană sănătoasă obișnuită poate produce puțin peste 1 cal putere.

Termenul a fost inventat pentru prima dată la sfârșitul anilor 1700 de James Watt, un inginer scoțian amintit pentru motoarele cu abur emblematice și incredibil de eficiente. Căutând o modalitate de a-și face publicitate obiectelor, el a inventat o unitate de măsură care să arate efectiv superioritatea mașinilor sale cu abur în comparație cu ceva cu care oamenii erau familiarizați: caii.

Watt a stabilit, din observație personală, mai degrabă decât din studii științifice riguroase, că un cal de lucru ar putea întoarce o roată de moară de 144 de ori pe oră. Folosind acest număr, el a estimat că aceste animale erau capabile să împingă aproximativ 14.774,41 kilograme 1 metru pe minut. Pentru comoditate, el a rotunjit acest lucru la 14.968,55 kilograme, iar unitatea de „cai putere” a luat naștere, conform Enciclopediei Britanice.

Lui Watt nu i-a păsat prea mult de acuratețea măsurătorii, doar că a evidențiat îmbunătățirile drastice ale productivității pe care cumpărătorii le-ar experimenta dacă și-ar cumpăra unul dintre motoarele lui cu abur. Mașinile sale erau într-adevăr mult mai puternice și mai fiabile decât caii și, ca urmare, foarte puțini oameni au pus la îndoială sau le-a păsat de veridicitatea calculelor sale.

Watt a fost, din toate punctele de vedere, un geniu al ingineriei și a fost atât de venerat de colegii săi încât, drept recunoaștere pentru faptele și eforturile sale de pionierat, unitatea de putere „watt” a fost numită în cele din urmă după el în 1882. Cu toate acestea, având în vedere că acum știm că un cal poate exercita mult mai mult de 1 cal putere, de ce folosim în continuare un termen Watt creat ca parte a unei campanii de marketing?

„Din cauza modului în care limba se schimbă mereu, există mai multe cuvinte care sunt înstrăinate de originile lor decât ar putea realiza oamenii”, a spus Eric Lacey, lector superior de limba engleză la Universitatea Winchester din Regatul Unit.

cai putere cal
Practic, un cal dezvolta o putere de aproximativ 15 cai putere

„Caii putere” și „puterea umană”

Acest tip de confuzie afectează multe dintre cuvintele noastre pentru măsurători.

„Există, de asemenea, multe care pur și simplu nu mai au sens pentru că, la fel ca în cazul „cailor putere”, acestea s-au bazat pe estimări care ar putea fi variabile sau greșite”, a spus Lacey. „Măsurarea unui „acru”, de exemplu, a fost aproximativ unitatea de pământ care ar putea fi arat de o persoană cu un singur jug ​​de boi într-o zi, aproximativ 4.426 de metri pătrați. Totuși, aceasta ar putea fi mai mare sau mai mică, în funcție de tipul de plug sau de forma pământului”, a adăugat acesta.

Sensul unui cuvânt poate fi corupt sau uitat în mare măsură în timp, dar ce face ca un termen să reziste testului timpului? De ce unele cuvinte sunt date în trecut, în timp ce altele, cum ar fi „cai putere”, devin omniprezente? Indivizii pot evita cuvinte precum insultele pentru că au semnificații problematice sau conotații negative sau pot selecta cuvinte pentru că le plac noile lor semnificații sau modul în care sună.

„În cazul în care caii nu ar fi fost cele mai evidente surse de energie industrială la începutul secolului al XIX-lea, este îndoielnic că termenul ar fi fost la fel de popular, dar faptul că un singur cuvânt ar putea să transmită redundanța dorită a vechiului și, în același timp, să introducă noul a însemnat că a ajuns în mintea tuturor”.

Așadar, un termen mai potrivit ar fi ca în loc de „cai putere” să fie utilizat „putere umană”, fiind mai apropiat de unitatea de măsură reală.