Home » Tehnologie & Știinta » Câți Tyrannosaurus Rex au existat pe pământ. Detalii mai puțin știute

Câți Tyrannosaurus Rex au existat pe pământ. Detalii mai puțin știute

Alexandru Cazacu / 19.05.2021, 10:47
Câți Tyrannosaurus Rex au existat pe pământ. Detalii mai puțin știute

Deși au dispărut cu milioane de ani în urmă, a fost o vreme când dinozauri imenși cutreierau Pământul. Dintre aceștia, cel mai fioros era cu siguranță Tyrannosaurus Rex, un mâncător de carne de dimensiuni foarte mari și un prădător feroce. Mai departe, noi îți vom spune câți Tyrannosaurus Rex au existat pe Pământ și unde au locuit aceste animale incredibile.

Câți Tyrannosaurus Rex au existat pe pământ

Cu siguranță, toată lumea a auzit de înfricoșătorul T.Rex, temutul mâncător de carne. Cu toate acestea, nu mulți sunt cei care știu că aceste animale au trăit în perioada Cretacic și într-un număr destul de mare. Oamenii de știință au ajuns la această concluzie după primul studiu în ceea ce privește răspândirea Tyrannosaurus Rex în cei aproximativ 2,4 milioane de ani în care au cutreierat Pământul.

Într-un studiu recent, cercetătorii din Statele Unite au dezvăluit primul calcul al populației de Tyrannossaurus Rex. Se pare că aceste animale carnivore au trăit în partea de vest a Americii de Nord spre sfârșitul erei dinozaurilor. Analiza oamenilor de știință a demonstrat că numărul total de indivizi din această specie care au existat vreodată pe Pământ a fost de aproximativ 2,5 miliarde, inclusiv aproximativ 20.000 de adulți în viață în orice moment, transmite Reuters.

66 de milioane de ani de la dispariția Tyrannosaurus Rex

La studiu, cercetătorii au avut în vedere mai mulți factori, precum dimensiunea răspândirii geografice, masa corporală, modelul de creștere, vârsta la maturitate sexuală, speranța de viață, durata unei singure generații și timpul total în care T.Rex a existat înainte extincția sa din urmă cu 66 de milioane de ani.

Totodată, oamenii de știință au ținut cont și de legea lui Damuth, care leagă leagă populația de masa corporală. Mai exact, cu cât un animal este mai mare cu atât sunt mai puțini indivizii din specia lui.

Câți Tyrannosauru Rex au existat pe suprafața Terrei
Câți Tyrannosauru Rex au existat pe suprafața Terrei

Un carnivor uriaș la fiecare 100 km pătrați

Oamenii de știință au calculat o densitate medie a populației de aproximativ un Tyrannosaurus Rex la fiecare 100 de kilometri pătrați. Fosile a acestor dinozauri feroce au fost găsite atât în provinciile canadiene Alberta și Saskatchewan, dar și în statele americane Montana, Wyoming, Dakota de Sud, Dakota de Nord, Utah, Colorado, New Mexico și Texas.

Potrivit cercetătorilor, această specie de dinozauri a dispărut în urmă cu 66 de milioane de ani, atunci când un asteroid de mari dimensiuni a lovit Mexicul și a exterminat aproximativ trei sferturi din speciile planetei.

Potrivit lui Charles Marshall, directorul Muzeului de Paleontologie al Universității din California, deși unele dintre ipoteze pot fi contestate de alți paleontologi, studiul a reprezentat un efort util pentru a extinde cunoștințele despre acest faimos dinozaur.

Paleontologul Ashley Poust, de la Muzeul de Istorie Naturală din San Diego, a spus că, deși 2,5 miliarde de Tyrannosaurus Rex sunt mulți, aceștia reprezintă doar aproximativ o treime din populația actuală a oamenilor de pe Pământ, iar un total de 20.000, în orice moment pe toată suprafața de 2,3 milioane de kilometri pătrați, însumează doar întreaga populație de azi a unui oraș mic.