Home » Tehnologie & Știinta » Ce e bine să știi, dacă primești mesaje virusate. Este esențial să nu faci asta

Ce e bine să știi, dacă primești mesaje virusate. Este esențial să nu faci asta

Voicu Costin / 27.04.2022, 17:32

Mesajele virusate pe telefon au început să apară din ce în ce mai des. Fie că vin sub forma mesajelor de tip SMS, fie că apar în mesageria din Social Media, odată accesate, îți pot virusa telefonul și îți pot fi furate datele personale. Furtul datelor personale, mai ales cele bancare, pot fi foarte periculoase, mai ales dacă aveți foarte mulți bani în conturile voastre. Ce trebuie să facem şi să nu facem, în caz că primim astfel de mesaje?

Mesaje virusate pe telefon vostru

Zilele trecute, Poliția Română a lansat un nou avertisment online cu privire la un nou mesaj text, de tipul SMS. Primul sfat al oamenilor legii este să nu accesezi în niciun caz aceste mesaje. Riscul de a accesa aceste mesaje, te poate lăsa fără bani în conturile bancare și poți rămâne și fără conturile în social media, dacă hackerii vor reuși să îți acceseze conturile prin parolele furate.

O nouă formă de atac cibernetic asupra utilizatorilor de telefoane mobile a apărut zilele acestea, atac care are loc, ca de fiecare dată, cu ajutorul unor mesaje tip text, aparent banale, care te îndeamnă să accesezi un link pentru a asculta un mesaj audio primit de la un prieten sau un cunoscut, sau de la persoane străine. Este important să fii atent la numărul de la care primești SMS și, desigur, dacă este un număr necunoscut, așa cum se întâmplă și în această escrocherie, în cele mai multe cazuri, să nu accesezi linkul respectiv!

De fapt, polițiștii au avertizat în repetate rânduri să nu accesăm niciun link care vine din surse necunoscute, de la persoane cu care nu am conversat sau nu suntem prieteni, sub formă de mesaj text, ori pe telefon, ori pe rețelele sociale.

O nouă metodă de escrocare

Escrocheria care a apărut chiar zilele acestea, implică un link pe care trebuie să îl accesezi pentru a asculta mesajele audio ale prietenilor tăi. În spatele acestor mesaje, este un software neprietenos, numit Flubot, care odată accesat, vă descărca programe malware în telefonul tău.

Apoi vei fi redirecționat către un site care îți arată numărul de telefon și lungimea mesajului audio pe care ar trebui să îl asculți și un link care descarcă aplicația de mesagerie vocală însoțit de indicații și instrucțiuni care să ajute să descarci aplicația, dacă acest lucru a fost blocat de către telefonul tău. Ține cont că mesajele de tip Flubot au o structură oarecum standard, care include de la 5 până la 9 litere și numere aleatorii către finalul adresei.

Este important să înțelegem acest tip de escrocherie. Ea face parte din metode de pishing și sunt tentative de a obține acces la datele tale personale și bancare. Așadar, fii cu băgare de seama la e-mailuri și mesaje care par să vină de la companii serioase. E important ca înainte de a lua de bun un e-mail, mesaj de tip SMS sau unul primit pe rețelele sociale, să fii atent la modul în care acesta este redactat.

De cele mai multe ori, aceste mesaje conțin multe greșeli de scriere sau greșeli gramaticale. Ai mare grijă și la mesajele care te anunță că telefonul tău mobil a fost virusat și care te trimite către un link de unde să descarci antivirusul. Este important să nu faci acest lucru, iar dacă ai ceva nelămuriri, cere părerea unui specialist în securitate sau poți merge la cel mai apropiat service de telefonie mobile ori o reprezentanţă la distribuitorul tău de servicii de telefonie.