Home » Tehnologie & Știinta » De ce nu e bine să îți încarci telefonul în locuri publice. Pericolul ascuns

De ce nu e bine să îți încarci telefonul în locuri publice. Pericolul ascuns

Voicu Costin / 11.03.2022, 07:48
De ce nu e bine să îți încarci telefonul în locuri publice. Pericolul ascuns

S-a întâmplat să ieși cu prietenii și să uiți să îți încarci telefonul acasă, să fii nevoit să apelezi pe cineva și să nu ai baterie. Atunci, dacă te-ai aflat la o cafenea sau la un restaurant, ai fost nevoit să ceri unui chelner un încărcător ca să îți poți alimenta telefonul. Ori s-a întâmplat să fii într-un aeroport și să rămâi fără baterie. Ai căutat cu siguranță o priză unde să îți alimentezi telefonul și chiar un încărcător, dacă al tău nu era la îndemână. De ce nu trebuie să îți mai reîncarci telefonul în spații publice? Care sunt riscurile?

Telefonul tău poate fi accesat în timp ce îl încarci

Experții în securitatea datelor atrag atenția asupra faptului că dacă încărcați telefoanele într-un loc public, există un pericol ascuns. De ce spun ei acest lucru? Ei bine, dacă îți încarci mobilul în spațiile publice, te expui riscului ca informațiile tale personale stocate în telefon să fie accesate de terțe persoane, care pot afla informații importante din aplicații precum: Facebook, Instagram, WhatsApp, e-mail etc.

Cabluri și porturi USB false sunt folosite de hackeri pentru a putea prelua controlul asupra telefoanelor conectate la acestea, pentru a copia datele. Aceste locuri de încărcare se găsesc oriunde: în aeroporturi, hoteluri, gări sau alte locuri publice. Hackerii pot transmite aplicații și programe dăunătoare tip malware. Atacatorul poate ajunge astfel să preia controlul telefonului, de unde poate copia date personale și date bancare. Nimeni nu își dorește să ajungă fără bani în cont.

Specialiștii avertizează că oamenii nu își dau seama că unele dintre ele nu sunt doar simple cabluri. Este astfel indicat să nu ne conectăm la ele în zone de tranzit, pentru că hackerii vă pot accesa smartphone-ul și să aibă acces la informații personale – e-mail-uri, texte, fotografii, mesaje, agendă.

Ce e indicat să faci pentru a nu rămâne fără baterie

Dacă ai puțină baterie, încearcă să minimizezi folosirea telefonului, până ajungi în propriul cămin, pentru a-l încărca în siguranță. Dacă ai o urgență și este nevoie de prezența ta, îţi poți folosi pentru o scurtă perioadă de timp datele mobile, apoi le poți închide. La fel este și în cazul locației tale. Telefonul folosește multă baterie pentru a actualiza locația. Cel mai bine este să ai o baterie externă în permanenţă. În acest mod, îți poți încărca telefonul când dorești și nu vei mai rămâne fără baterie.

Sunt persoane care au și două telefoane. Unul este dat de către compania pentru care lucrează, iar celălalt este personal. În acest fel, oamenii nu vor rămâne cu siguranţă fără baterie la telefoane, fix în același timp. Aceste trucuri sunt de folos celor care țin informații importante în telefonul lor sau pleacă pentru mult timp de acasă.

Cum faci ca bateria telefonului să reziste mai mult

În mare parte, aplicațiile consumă un procent foarte mare al bateriei. Ecranul este și el un foarte mare consumator. Cu cât luminozitatea este setată la un procent cât mai mare, cu atât și bateria telefonului va scădea mai repede. Din fericire, specialiștii în acest domeniu vin și cu câteva recomandări:

  • Redu luminozitatea ecranului la un procent adecvat pentru nevoile tale.
  • Setează luminozitatea automată.
  • Setează timpul de activitate al ecranului la maxim 1 minut. După trecerea acestui timp, ecranul telefonului se va stinge.
  • Folosește modul „Dark Mode” mai ales în timpul serii sau nopții.
  • Dezactivează funcțiile pe care nu le folosești (Bluetooth, Wi-Fi, NFC etc).
  • Restricționează aplicațiile cu utilizare ridicată a bateriei.
  • Activează modul de economisire a energiei.