Home » Tehnologie & Știinta » Ce este „creier Covid” și cum se manifestă. Simptomele neobișnuite cu care s-au confruntat mulți pacienți

Ce este „creier Covid” și cum se manifestă. Simptomele neobișnuite cu care s-au confruntat mulți pacienți

Alexandru Cazacu / 17.02.2021, 16:52
Ce este „creier Covid” și cum se manifestă. Simptomele neobișnuite cu care s-au confruntat mulți pacienți

La puțin timp de la primul val de infecții cu noul coronavirus, medicii din lumea întreagă au observat mai multe efecte neurologice care au persistat la pacienți, o bună perioadă de timp după ce aceștia s-au vindecat de COVID-19. Ce este ”creier Covid” și ce simptome manifestă.

Ce este ”creier Covid” și cum se manifestă

Mai exact, specialiștii au observat la pacienții care s-au vindecat de coronavirus, simptome precum oboseală, pierderi de memorie, confuzie și alte anomalii, care sunt cunoscute sub numele de ”ceață cerebrală” sau ”creier Covid”. Potrivit Science Alert, este posibil ca noile cercetări să fi identificat cauza acestei afecțiuni.

”Am fost inițial abordați de colegii noștri din medicina de îngrijire critică care au observat delir sever la mulți pacienți spitalizați cu COVID-19”, susține neuro-oncologul Jessica Wilcox de la Centrul Oncologic Memorial Sloan Kettering (MSK) din New York.

Pentru a afla ce se întâmplă, a avut loc o colaborare extraordinară între neurologie, terapie intensivă, microbiologie și neuroradiologie. La noul studiu au, cercetători au examinat lichidul cefalorahidian a 18 pacienți cu cancer care se confruntau cu disfuncții neurologice după ce au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Pacienții au prezentat un nivel ridicat de citokine

Inițiat, cercetătorii au suspectat că o infecție virală în curs de desfășurare ar putea fi cauza simptomelor lor de ceață cerebrală. Cu toate acestea, dar analiza microbiologică a lichidului coloanei vertebrale nu a dezvăluit niciun semn al virusului, arătând că pacienții s-au vindecat de coronavirus. Însă, cercetarea a condus la un alt indiciu.

”Am constatat că acești pacienți aveau inflamație persistentă și niveluri ridicate de citokine în lichidul cefalorahidian, ceea ce explica simptomele pe care le aveau”, explică cercetătorul MSK și co-autor al studiului, Jan Remsik.

Citokinele sunt o categorie de proteine ​​care sunt implicate în semnalizarea sistemului imunitar. În unele cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, o supraproducție a acestor molecule duce la ceea ce este cunoscut sub numele de furtună de citokine, care poate provoca inflamații excesive și poate fi mortală.

Ce este ”creier Covid”

Un astfel de fenomen care prezintă niveluri ridicate de citokine inflamatorii este uneori văzut ca un efect secundar al terapiei cu celule T a receptorilor de anticorpi himerici (CAR), un tratament cu imunoterapie, care poate produce confuzie, delir și alte efecte neurologice care au o asemănare cu ”ceața cerebrală” prezentă la coronavirus.

Cert este faptul că inundația acestor substanțe chimice inflamatorii din sistemul imunitar pătrunde în creier și produce simptome de encefalopatie. Până acum, acesta este cel mai mare studiu realizat, care demonstrează o potențială legătură între COVID-19 și efectele neurologice de după infecție, cercetătorii vor avea nevoie de mai multe date pentru a înțelege această asociere.

Ce este ”creier Covid”
Ce este ”creier Covid”

Constatările studiului sugerează faptul că, medicamentele antiinflamatorii ar putea fi utile în atenuarea ”ceții cerebrale” la pacienți și ar putea scoate în evidență diagnosticarea acestei stări de rău persistente.

”Eram obișnuiți să credem că sistemul nervos este un organ imun privilegiat, ceea ce înseamnă că nu are niciun fel de relație cu sistemul imunitar. Însă, cu cât cercetăm mai mult, cu atât găsim mai multe legături între cele două”, explică neuro-oncologul Adrienne Boire.