Home » Tehnologie & Știinta » Ce este Satan 2. Putin spunea că arma este invincibilă

Ce este Satan 2. Putin spunea că arma este invincibilă

Voicu Costin / 07.03.2022, 10:00
Ce este Satan 2. Putin spunea că arma este invincibilă

Tensiunile politice la nivel mondial au făcut ca și conducătorii unor țări, considerate și puteri mondiale, să se laude cu armamentul indestructibil de care dispune. Pe rând, țări precum SUA, Rusia, Coreea de Nord, China și altele au declarat că dețin arme de distrugere în masă. Recent, în războiul rușilor cu ucrainienii, Vladimir Putin a menționat din nou aceste două cuvinte care reușesc să sperie o întreagă lume. Ce este Satan 2, armă considerată indestructibilă de către președintele Rusiei?

Ce este Satan 2

În anul 2018, Vladimir Putin făcea un anunț terifiant: „Deținem o armă de neoprit”. Anunțul era făcut în cadrul unui eveniment în care principala temă de discuție erau armele nucleare. În actualul context al războiului, președintele Rusiei a menționat aceste două cuvinte care produc teamă pentru întreaga omenire: bombe nucleare. În cadrul evenimentului, Putin făcea referire la arma nucleară RS-28 Sarmat. O armă pe care generalii NATO o numesc SS-X-30 Satan 2.

Ce este Satan 2. Putin spunea că arma este invincibilă
Arma nucleară – Satan 2

Sarmat este una dintre cele șase noi arme strategice rusești dezvăluite de președintele rus Vladimir Putin la 1 martie 2018. RS-28 Sarmat este de așteptat să facă primul său zbor de testare în 2022 și să intre în serviciu mai târziu în an.

„Rusia a rămas și rămâne cea mai mare putere nucleară. Nu uitați, nimeni nu a vrut cu adevărat să vorbească cu noi. Nimeni nu ne-a ascultat”, afirma cu mândrie Putin la vremea respectivă.

Primele teste ale armei nucleare

La sfârșitul lunii decembrie 2017, primul test de ejecție cu succes al rachetei a fost efectuat la Cosmodromul Plesetsk. Potrivit raportului, racheta a zburat câteva zeci de kilometri și a intrat în raza de testare. La 30 martie 2018, Ministerul rus al Apărării a publicat un videoclip în care arma nucleară RS-28 Sarmat efectuează a doua lansare de test cu succes la cosmodromul Plesetsk.

La 24 decembrie 2019, în timpul expoziției sistemelor de arme moderne de la Centrul Național de Management al Apărării, a fost raportat că Sarmat este capabil să efectueze un „ zbor suborbital de 35.000 km”. Probele complexului de rachete trebuiau sa fie finalizate în 2021, iar, în perioada 2020-2027, „douăzeci de regimente de rachete sunt planificate să fie rearmate cu RS-28”.

Ministerul rus al Apărării a spus că racheta este răspunsul Rusiei la sistemul american Prompt Global Strike. Sarmat are o fază scurtă de amplificare, care scurtează intervalul în care poate fi urmărit de sateliți cu senzori infraroșu, cum ar fi Sistemul infraroșu spațial din SUA  făcându-l mai dificil de interceptat.

„Motoarele Sarmat ridică rapid racheta în zona de siguranță și o fac invulnerabilă pentru apărarea antirachetă până când atinge traiectoria principală de zbor”, se precizează într-un raport TASS. Se pare că racheta poate zbura pe o „rută imprevizibilă” ocolind sistemele de apărare antirachetă, specifică designerii săi.

Ce sunt armele nucleare

Arma nucleară este un dispozitiv ce eliberează într-o manieră explozivă energia nucleară produsă de o reacție în lanț de fisiune sau fuziune. Ea face parte din categoria armelor de distrugere în masă destinate uciderii unui număr mare de oameni și structurilor construite de om.

Prima armă nucleară cu fisiune a eliberat o cantitate de energie echivalentă cu cea rezultată din explozia a 20.000 tone de TNT, în timp ce prima armă termonucleară (cu fisiune și fuziune) a eliberat o energie echivalentă cu 10.000.000 tone de TNT. La nivelul anului 2012 pe plan mondial existau circa 19.000 de focoase nucleare din care 4.400 sunt menținute în stare operațională.

Statele lumii care deţin arme nucleare

Statele cunoscute că au detonat experimental arme nucleare sau că ar avea în armament şi arme nucleare sunt: Statele Unite ale Americii, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India și Pakistan. Aceste țări sunt declarate puteri nucleare mondiale care pot oricând să lanseze în orbită astfel de rachete. Totodată, alte state pot deține arme de un asemenea impact. Acestea fie nu au recunoscut acest lucru în public, fie altele recunosc posesia lor incertă, așa cum este cazul Coreei de Nord.